Ana Ivanović i Saša Đorđević pozivaju na humanost

0
Naši proslavljeni sportisti i ambasadori UNICEF-a za Srbiju Ana Ivanović i Aleksandar Đorđević, pozvali su privrednike u Srbiji da podrže program Škola bez nasilja
foto: promo
foto: promo

Prema istraživanju školske populacije u Srbiji, čak dve trećine dece kaže da trpi nasilje u školi.

- Obraćamo Vam se sa željom da zajedno učinimo veliku i važnu stvar - da zajedno smanjimo nasilje među mladima u Srbiji. Sva naša deca moraju da rastu u sigurnom i podsticajnom okruženju kako bi izrasli u zdrave, zadovoljne i dobre ljude. Počnimo sa školama! Neophodno je da se uspostavi i neguje sistem vrednosti ne-nasilja i tolerancije kao i da se adekvatno koriste postojeći mehanizmi kontrole – propisani zakonima. Da bi se to postiglo, treba pre svega da obezbedimo da deca dobiju dobro i kvalitetno obrazovanje u školi koja je bezbedna - istakli su Ana Ivanović i Saša Đorđević koji su najveći donatori programa Škola bez nasilja. Zahvaljujući njima, u čak 65 škola u Srbiji zaživeo je ovaj program.

Program Škola bez nasilja trenutno se uspešno sprovodi u 193 osnovne i 9 srednjih škola u Srbiji. Postižu se značajni rezultati – deca, roditelji i nastavnici, uključeni u program, sada prepoznaju različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja, reaguju na njega blagovremeno i konstruktivno i prihvataju i uvažavaju činjenicu da nasilje nije prihvatljivo i da je promena moguća. Iako obuhvata 140 hiljada učenika program pokriva samo 14 posto od ukupnog broja škola u Srbiji.

Da bi se nasilje smanjilo i da bi se uspostavio drugačiji sistem vrednosti među decom i mladima neophodno je da se celo društvo uključi. Privrednici u Srbiji mogu da daju značajan doprinos stvaranju mreže škola bez nasilja kao i promociji društveno odgovornog ponašanja i poslovanja.

Program Škola bez nasilja finansira se isključivo sredstvima prikupljenim u lokalnoj zajednici, donacijama građana i privrednog sektora. Do sada ga je podržalo više od 600 privrednika.

makonda-tracker