rođendanska priča

Danas najbolji vozač svih vremena puni 49. godina, a znate li kako je Šumaher počeo da vozi formulu jedan?

0

Da nije bilo Bertrana Gašoa, belgijskog vozača Formule 1 koji je u Londonu 1991.godine taksistu poprskao suzavcem pa završio u zatvoru, ko zna kako bi izgledala istorija Formule unazad 23 godine. Možda ime Mihaela Šumahera nikada ne bi postalo sinonim za Formulu 1.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Nemac, koji je trebalo da bude samo zamena za jednu trku u potpunosti je izmenio svet. Mihael Šumaher porušiće gotovo sve rekorde koji postoje, režirati briljantne trke, ali i izazvati skandale, zbog kojih će mišljenja oko njega uvek biti podeljena. Brojke i činjenice, međutim, govore o najuspešnijem vozaču na planeti, a intrigantno je da je za sve to zaslužan neverovatan splet okolnosti i jedna mala laž.

 

foto: Profimedia


Kada je Šumaher trebalo da zameni Gašoa u „Spa-Francirchampsu“, osnivač i vlasnik Formule 1 Edi Džordan pitao je njegovog menadžera Vilija Vebera da li „mali“ poznaje stazu. Odgovor je bio ishitren. „Da, naravno, zna je u dušu“.

 

Istina je, međutim bila potpuno drugačija. „Mali“ nikada pre nije vozio u Spa, bio je tamo samo kao publika.

 

foto: Profimedia

„Vili nije hteo da laže, on jednostavno nije mogao da zamisli da nikada pre nisam vozio u Spa koji je udaljen je od mog Kerpena svega pedesetak kilometara,“ objasnio je Šumaher godinama kasnije ovu situaciju sa početka svoje karijere.

 

Belgijsku stazu koju dakle nije znao, upoznao je vozeći se po njoj na biciklu, a onda se kvalifikovao na 7. mestu zahvaljujući svojoj želji i volji da napravi uspeh. To je bio tek početak onoga što će se pretvoriti u jednu od najvećih sportskih priča ikada. A da li ste znali šta je prethodilo da se Mihael zaljubi u trke i u Formulu? Da li ste znali kako je Mihael Šumaher zapravo postao vozač i došao do Formule 1?

 

Priča je počela 1969. u Hirtu - gradiću pored Kelna, u kojem je rođen još jedan poznati F1 vozač, Volfgang von Trips, koji je, da sve bude zanimljivije, bio jedini nemački pobednik na trkama Formule i sve do pojave Mihaela Šumahera.

 

foto: Profimedia

Von Trips je 1961. u Kerpenu dao da se izgradi karting staza, a desetak godina kasnije nju je u najam uzeo lokalni zidar Rolf Šumaher, sa idejom kako će time popraviti porodični budžet. Kako je sve dane provodio na stazi, često je sa sobom tamo vodio i svog starijeg sina Mihaela, kome je sa četiri godine napravio prvi karting. Bio je to ručni rad: na dečje vozilo na pedale montirao je motor sa mopeda od 5 konjskih snaga.

 

Mali Šumi, kako su ga zvali, u tome se vozikao stazom, ali već sledeće godine osvojio prvenstvo na kom je pobedio i osmogodišnje dečake. Tata Rolf nije imao novaca da priušti sinu bolji karting, već ga je sklapao od polovnih delova. Mihael je i gume sam pronalazio na stovarištu već korišćenih i sa njima vozio trke.

 

foto: Profimedia

Šumaher je napustio i školu kako bi se mogao dovoljno i profesionalno posvetiti Formuli. Trka na Formuli 3 mu je bila važna prekretnica u karijeri. Dečko iz Hirta bio je u trci sekundu brži od ostalih vozača. „Dođi kod mojih momaka,“ istog je trena ponudio Veber. „Ne mogu, nemam toliko novaca,“ bio je Šumaherov odgovor. A Veber je na njegov odgovor dodao: „Ne brini za to, ti samo vozi i pomozi mi da vratim svoj novac“.

 

Veber je tako postao Šumaherov menadžer koji je kasnije višestruko vratio svoj uloženi novac. Nije bez veze dobio znameniti nadimak „Mister 20 odsto“. Ali je zato Mihaela Šumahera pretvorio u drugog najbogatijeg sportistu sveta. Tokom karijere zaradio je bogatstvo od preko 800 miliona dolara, više je među sportistima zaradio samo Tajger Vuds koji je prešao magičnu granicu od milijardu dolara, a Top 5 listu bogataša zatvaraju Majkl Džordan, Rodžer Federer i Dejvid Bekam.

 

foto: Profimedia

Krajem 2013.godine legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher doživeo je nesreću na skijanju i zadobio ozbiljne povrede glave. Dva puta je operisan, a više od šest meseci se nalazio u komi. Danas se i dalje veoma popularan  oporavlja se u krugu porodice i drži daleko od očiju javnosti.

 

 

 

 

makonda-tracker