Leontina Pat: Lucija me kupuje osmehom

Kantautorka Leontina Pat otkriva kako se prilagodila na potpuno izmenjenu svakodnevicu zbog brige oko ćerke Lucije, koja sa samo sedam meseci uspeva da zabavi nju i njenog supruga Filipa
0
1 / 2 Foto: Petar Đorđević

Umetnička direktorka dečjeg festivala Medela čarolija i kantautorka Leontina Pat (38) spoznala je istinsku sreću kada je šesnaestog aprila na svet donela prelepu devojčicu Luciju. Ponosna mama i njen suprug, violinista Filip Pat (35), učvrstili su svoje emocije krunisane brakom pre godinu dana, otkako je u njihovu svakodnevicu ušla malena naslednica kojoj su podredili sve svoje obaveze. Pre dva meseca, srećna porodica uselila se u novi dom koji su opremili tako da u svakom kutku stana sve odgovara njihovoj bebici. Mali zajednički rituali i briga oko mezimice svakodnevno ih čine srećnim, pa Leontina i Filip imaju dovoljno razloga da ne skidaju osmeh s lica.  

- Kupanje je najbitniji ritual u našoj porodici, kao i izlasci, šetnje, obilasci tržnih centara i uživanje u prirodi. Osmeh je ono čime nas Lucija kupuje svaki dan, kao i cika i vriska od sreće jer drugačije ne ume. Sa tri meseca već je znala da traži meme, odnosno mleko, mada smo se svi smejali jer to prosto zvuči moguće... Lulu nas je brzo uverila da je to zaista naziv za hranu koju sada i mi tako zovemo – iskrena je Leontina koja uživa u majčinstvu i svakom trenutku koji provodi sa svojom ćerkom, ali i decom iz hora Čarolija s kojima rad već pet godina.

- Lucija voli kada je uspavljujemo pesmom, ali obožava i da joj pevušimo dok je hranimo. Dopadaju joj se džinglovi sa Baby televizije, ali još je mala da reaguje na neki poseban način. Pre nekoliko dana udarala je u klavir dok mi je sedela u krilu i Filip je to odmah snimio mobilnim telefonom, tako da se sad ludo zabavljamo učeći melodiju koju je Lulu odsvirala – priča Leontina koja nije želela da svojoj bebi uskrati mleko, već je rešila da je doji, dok viška kilograma planira da se oslobodi u narednom periodu uz pomoć dijete.

- Nažalost, još nisam ni približno povratila staru liniju pošto dojim Luciju. Bitno mi je da se što bolje hranim kako bih imala kvalitetno mleko, ali i energiju za obavljanje svih obaveza tokom dana. Biće dana za zelenu kafu i ostale aktivnosti, ali tek kada prestanem sa dojenjem – ističe kantautorka koja posle potpune promene životne svakodnevice nije zapala u postporođajnu depresiju.

- Nakon sedam dana, prestale su sve tegobe nakon carskog reza. Kada sam došla kući iz bolnice, nijednog trenutka nisam imala bolove ili bilo kakav osećaj da sam se porodila. Dakle, dobro sam prošla. Za depresiju nije bilo mesta, jedino sam imala momenat mirenja sa činjeničnim stanjem kako sam sada majka i da moj život više nije moj. Posao je morao da pričeka, ali shvatila sam da će i za to biti vremena, pa nisam puno patila – tvrdi gospođa Pat koja se sedam meseci posle porođaja vratila radnim aktivnostima učestvujući u audicijama za predstojeći jubilarni festival Medela čarolija.

- Na petogodišnjicu festivala red je da se napravi rekapitulacija dosadašnjih uspeha, a samim tim što smo do sada imali oko šezdeset pesama, red je i da najbolje od njih nađu svoje mesto među mališanima. Za Čaroliju su komponovali najveći i najpopularniji kompozitori Srbije i šteta bi bilo da se ti hitovi samo jednom izvedu na velikoj sceni – kaže Leontina koja se raduje finalnoj večeri u decembru kada će klinci i klinceze uživati u mnogim zanimljivim iznenađenjima.

- Čarolija uvek ima goste iznenađenja i zato ih ni sada ne smem otkrivati. Pevali smo uz Natašu Bekvalac, Sašu Kovačevića, Tijanu Dapčević, Mariju Šerifović, a pevaćemo još lepše i ove godine.

Najbitnije je da su s nama sve ove godine Škola za talente UMS sa njihovim plesnim tačkama, kao i baletski studio Amadeus - višestruki prvaci države u plesu.

Ksenija Konić

makonda-tracker