Zvonko Bogdan: Koncert u Sava centru

1
Legenda panonske šansone Zvonko Bogdan vraća se 25. novembra u beogradski Sava centar za svoj tradicionalni jesenji koncert, na kome će učestvovati Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine sa čak 21 muzičarem
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

U prestižnoj dvorani u Beogradu, koju je bez problema punio prethodnih godina, bard tamburaške pesme Zvonko Bogdan ponovo će napraviti veliku muzičku gozbu specijalno za Beograđane, ovaj put nazvanu Jesen stiže dunjo moja, a koncert će imati neophodan ekskluzivet činjenicom da njime promoviše svoj novi CD Vratiće se rode.

Među 14 pesama na novom CD-u, poput Gde ste noći, Kad padne prvi sneg, Ženi se stari Cigan, Kad sam bio mlađan lovac ja ili Evo banke Cigane moj... Zvonko Bogdan obradio je Ti se nećeš vratiti, koju su Momčilo Bajagić i Saša Lošić napisali za popularnu TV seriju Vratiće se rode. Agencija Long Play će uskoro saopštiti cenu ulaznica i način prodaje.

Zvonko Bogdan je pevač ali i autor, a neke njegove pesme odavno se smatraju tradicionalima poput Hej, salaši na severu Bačke, Već odavno spremam svog mrkova, Govori se da me varaš, Fijaker stari, Kraj jezera jedna kuća mala ili Neko sasvim treći. Prvak tamburaškog evergrina Zvonko Bogdan ponovo nastupa u Sava centru, koji je već rasprodao u maju 2006., junu 2007. i potom dva puta u novembru 2008. godine. Svaki koncert je završen ovacijama.

- Da mi je neko nekad rekao da ću toliko puta pevati u Sava centru, ja bih mu rekao: Ti si poludio! - kaže skromno Bogdan i dodaje da na koncertima samo radi svoj posao, a da je publika ta koja donosi atmosferu i kaže u kakvoj se situaciji nalazimo.

Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beograd, slučajno je počeo pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u hotelu Union. Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije. Bogdan se sa nostalgijom priseća i drugih živopisnih, sada nestalih, boemskih mesta u Beogradu kao što su bile kafane Tabor i Kikevac.

- Jedno veče vidim da na ulazu u kafanu stoji Duško Radović. Pitam ga: Gospodine šta Vi tu radite? A on mi kaže: Čekam da počneš da pevaš! - priseća se Bogdan.

Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaša snimio je album Biseri narodne muzike sa pesmom Hej salaši na severu Bačke.

- Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu. Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi, mađarskih i sa celog našeg govornog područja Vojvodine i Panonije - kaže Bogdan.

Pesmu Već odavno spremam svog mrkova napisao je 1978. godine posle vesti o smrti oca.

- Sve pesme koje sam napisao bave se određenim događajima, ljudima i mestima. Kada mi je mati javila jednu od najtužnih vesti u mom životu napisao sam ovu pesmu - kaže Bogdan.

Tokom turobnih devedesetih, Bogdan nije nastupao povukavši se potpuno iz javnosti na svoj salaš, gde se posvetio svojoj velikoj ljubavi prema konjima.

- Tih godina nisam bio raspoložen da radim – jednostavno kaže popularni kantautor.

Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u njegovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom Ko te ima taj te nema, autora Baneta Krstića, koja iznenađujuće postaje veliki hit, posebno među mlađim generacijama koje do tada možda nisu slušale ili znale za kralja panonske šansone.

- Pesma Ko te ima, taj te nema izvanredno se uklopila u tematiku pesama koje izvodim, a uz Krstićevu dozvolu uz male korekcije melodije, imala je prilike da uđe u sve domove, i što je još važnije i u srca i uho mladih ljudi - primećuje Zvonko Bogdan.

Konačna potvrda da je to tako stigla je 2004. godine, više nego uspešnim Bogdanovim nastupom na festivalu Exit u Novom Sadu. Zvonko Bogdan je počasni građanin Subotice, grada u kome živi već tridesetak godina.

makonda-tracker