Elena Karić: Deca su mi važnija od uspeha

Dizajnerka nameštaja Lorca design Elena Karaman-Karić koja je nedavno otvorila svoj show room otkriva da joj joj uspesi njenih sinova znače više od sopstvenih poslovnih pobeda i koliko joj je važna podrška supruga Jugoslava Karića
2
1 / 2 Foto: Miloš Nadaždin

Nakon što se u inostranstvu sa puno uspeha dokazala kao dizajner enterijera i unikatnog nameštaja, a ponajviše u Londonu gde često boravi tokom godine, vlasnica kompanije Lorca design Elena Karaman-Karić (38) tridesetog septembra otvorila je u Beogradu u ulici Kralja Petra 23 svoj prvi show room nakon čega je, zajedno sa 80 odabranih ljudi, proslavila i svoj rođendan. Ipak, veliku podršku u ovom poslovnom poduhvatu pružio joj je suprug, biznismen Jugoslav Karić (31), sa kojim je pet godina u skladnom braku.

- Jugoslav za sve moje poslove ima razumevanja i to mi izuzetno znači, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što imate sa nekim da podelite svoje dileme, sumnje i treme - sa puno ljubavi ističe presrećna mama trojice sinova, Luke (18), Matije (11) i Simona (4). Uprkos tome što uživa u poslovnim pobedama, ova atraktivna dama ne krije da je veoma ponosna na svog sina Luku koji je upisao studije glume na prestižnom njujorškom univerzitetu NYU, a koga je dobila u prvom braku sa nekadašnjom fudbalskom zvezdom Predragom Mijatovićem (41).

- Veoma sam ponosna na Luku, a mislim da je uloga nas roditelja pre svega da otvaramo vrata svojoj deci, dajemo im mogućnosti u skladu sa sopstvenim, a najvažnije je da im pružimo izbor. On je napravio neki izbor kojim ja, moram da priznam, u početku nisam bila oduševljena jer sam se oslanjala na možda racionalniji odabir barem za ovo današnje vreme. Ali, opet ni ja nisam otišla daleko, već baš na tu umetničku stranu, kao i moja mama i sestra. Valjda se od gena ne može pobeći - duhovito kaže Elena koja otkriva i kakvi su afiniteti njenih mlađih naslednika.

- Simon je više matematičar, potpuno strejt tip koji sa svoje četiri godine tačno zna šta hoće i pred njim smo svi u stavu mirno. On je mali, oformljeni čovečuljak, sa nekim izraženim afinitetima prema muzici, dok je Matija sada opčinjen uspehom starijeg brata Luke, pa i on želi da bude glumac. Ali videćemo šta nosi dan, a šta noć - kaže šarmantna dizajnerka nameštaja koja priznaje da je zbog toga što je veliki perfekcionista pomalo strahovala od toga kako će proći otvaranje njenog show rooma u srcu srpske prestonice.

- Nisam sigurna da baš imam tremu, ali osećam neku bojazan da li će to da zadovolji moje kriterijume pošto je u pitanju vrlo zahtevan koncept koji je oduzeo godinu dana raznoraznih delanja, pored mojih svakodnevnih poslovnih aktivnosti. Pre svega, zato što u tom prostoru neće biti izložen samo nameštaj koji sam ja dizajnirala, već će tu biti i druge firme i brendovi koje zastupam na ovim prostorima poput dekorativne rasvete Portaromana, luksuzne tkanine Fortuny, Kravet, vodeće kuće na svetskom tržištu za proizvodnju tepiha The Rug Company za koje su dizajnirali Vivijen Vestvud, Pol Smit, Marni... U pitanju je koncept za koji se nadam da će se ponekome možda i dopasti - skromno govori uspešna poslovna dama koja priznaje da je uz dosta napora uspela da uskladi profesionalne i porodične obaveze.

- Nije u pitanju veliki prostor, već mali show room, ali za mene je to svakako veliki poduhvat. Mislim da sam perfekcionista u svakodnevnom životu, a naročito u poslu, ali je prelep osećaj kada se ima volje i kada čovek nešto stvara. Kreativnost je nešto za šta može uvek da se nađe vremena jer postoji kao potreba u svakome od nas u raznim oblicima. Mene ta moja, uslovno rečeno, kreativnost za sada košta tako što mi svakodnevno fali nekoliko sati sna jer treba sve uskladiti sa dnevnim aktivnostima, a na prvom mestu sa roditeljskim obavezama - zaključuje Elena.

Jelena Kulović

makonda-tracker