Veliko interesovanje za izložbu Salvadora Dalija

Za prvih mesec dana otkada je postavljena u Muzeju 25. maj, izložbu Salvadora Dalija Božanstveni svetovi videlo je preko deset hiljada posetilaca, što predstavlja nezapamćen broj poseta ovom muzeju u poslednjih nekoliko godina
0
1 / 6

Izložba Božanstveni svetovi ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu. Svi posetioci su u prilici da pogledaju izložbu uz stručno vođenje istoričara umetnosti, a grupna stručna vođenja organizovana su sredom i četvrtkom od 18 i subotom i nedeljom u dva termina: u 12 i 18 časova.

Zahvaljujući organizatoru, slovenačkoj galeriji Deva Puri, posetioci Muzeja 25. maj u prilici su da vide preko 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa: Biblia Sacra i Božanstvena komedija. Oba opusa su po prvi put u Srbiji prikazana zajedno u celosti.

Izloženi radovi:

- 100 Dalijevih grafika Božanstvene komedije iz 1964. godine

- 106 Dalijevih grafika Biblia Sacra  iz 1967. godine

- dve potpune (70 grafičkih listova) dekompozicije drvoreza Božanstvene komedije

- 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije

- markice italijanske vlade za 700 godišnjicu Danteovog rodjenja

- naslovi svih izloženih radova, stihovi uz Božanstvenu komediju, objašnjenje

opusa Biblia Sacra, objašnjenje opusa Božanstvene komedije, objašnjenje dekompozicija

Organizator je za ovu priliku obezbedio i jedan broj originalnih grafika za prodaju. Grafike su podeljene u 5 kategorija, a cene se kreću od 30 do 70 hiljada dinara.

Članovi Facebook grupe Dali u Beogradu, koji tačno odgovore na zadata pitanja već dve nedelje nagrađuju se besplatnim ulaznicama i zanimljivim nagradama, a za oktobar su planirane još neke zanimljive akcije (tematska žurka, aukcija i dugo najavljivano prikazivanje filmova vezanih za Salvadora Dalija).

Pored izložbe Salvadora Dalija, u Muzeju 25 maj od 18. septembra do 11. oktobra postavljena je i izložba grafika Gradskog muzeja iz Sombora - Krhke Crte Vremena. Izložba predstavlja jedinstvenu kolekciju savremenog crteža umetnika iz regiona i rađene su u gotovo istom periodu kad i Dalijeve grafike. Ulaz na ovu izložbu je besplatan.

makonda-tracker