Vlade Divac: Mislio sam da ću se pomiriti sa Draženom Petrovićem

0
Dokumentarni film Jednom braća, koji govori o prijateljstvu najvećih košarkaških zvezda bivše Jugoslavije Dražena Petrovića i Vlade Divca i ratu u bivšoj SFRJ, biće emitovan 12. oktobra na američkoj televiziji ESPN
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Legenda jugoslovenske i svetske košarke Vlade Divac osvrnuo se na godine koje je obeležila domaća košarka, a prisetio se i bliskog prijateljstva sa saigračem Draženom Petrovićem.

- Pre dvadeset godina bio sam deo najboljeg košarkaškog tima u istoriji – jugoslovenskog nacionalnog tima. Možda ćete se setiti nas: Toni Kukoč, Dražen Petrović, ja…1988. godine osvojili smo srebrnu medalju na Olimpijadi, a dve godine kasnije postali smo svetski prvaci, pobedivši Ruse i Amerikance. U leto 1989. godine draftovali su me iz američkog kluba L.A. Lakers, a Dražena je angažavao klub Portland. Bili smo dvojica mladića iz malih gradova Jugoslavije koji su došli da igraju sa Medžikom Džonsonom, Larijem Birdom i Majklom Džordanom. Ali, nažalost, sve se srušilo – evocira Divac, koji u filmu ima ulogu naratora, svoja sećanja na krvavi raspad Jugoslavije.

- Da biste izgradili prijateljstvo potrebne su godine, a da ga uništite dovoljan je samo jedan sekund. Uvek sam mislio da će doći dan kada će se rat završiti i da ćemo Dražen i ja sesti i konačno razgovarati. Ali, nažalost, taj dan nikada nije došao – priča Vlade, podsećajući na strašnu pogibiju Petrovića u saobraćajnoj nesreći leta 1993. godine.

- Mislim da je vreme da saznam šta se desilo sa mojim timom, prijateljima i braćom – navodi Vlade Divac.

Pogledajte trejler:


Jelena Kulović

makonda-tracker