Džej Ramadanovski: Razmišljam da promenim veru

0
Mada je po rođenju od oca nasledio muslimansku veru, pevač Džej Ramadanovski redovno odlazi u pravoslavnu crkvu gde nalazi svoj spokoj, pa ga sve češće obuzimaju misli da se prikloni hrišćanstvu
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Kada mu problemi zakucaju na vrata, slavni pevač narodne muzike Džej Ramadanovski se poput mnogih bespomoćnih ljudi okreće Bogu u potrazi za utehom i rešenjima. Budući da je po rođenju nasledio muslimansku veru jer mu je otac bio te veroispovesti, a majka hrišćanka, ovaj četrdesetpetogodišnjak ističe da nikada nije obraćao pažnju kako će svog Boga kojem se moliti nazvati. Ipak, ne krije da unutrašnji mir već godinama pronalazi u pravoslavnoj crkvi i da sve češće razmišlja o tome da promeni veru.

- Rođen sam u mešovitoj porodici. Pošto mi je otac musliman, a majka je bila hrišćanka, ja sam, kako to obično biva u takvim slučajevima, kao dete nasledio očevu veru. Devet godina svog detinjstva proveo sam u domu za siročad. Rastao sam na ulici i nisam bio u mogućnosti da razmišljam o tome da li ću nekom reći da sam katolik, pravoslavac ili musliman. Jednostavno, to mi nije bilo tako važno, ali kako su godine prolazile, postajao sam sve više pobožan – otkriva Džej.

Činjenica da je omiljen u društvu i ima mnogo prijatelja koji bi ga rado pozvali za kuma, dodatno mu je otežala život jer na njihove pozove za tako važne životne odluke nije mogao da pristane.

- Često su me moji dragi prijatelji zvali da im budem kum, kako na venčanjima, tako i na krštenjima, a ja sam morao da ih odbijem jer nisam kršten. To bi me svaki put veoma ražalostilo jer neke od njih volim kao da su mi rođena braća. Inače, veoma sam pobožan i redovno odlazim u crkvu Svete Petke gde palim sveće za svoje najbliže. Jedno vreme čak sam u nju išao svaki dan, dok sam u džamiji bio svega nekoliko puta – ističe pevač.

Potreba da bude uz svoje prijatelje i ispuni njihove želje, rodila je u njemu potrebu da jednog dana zaista postane pravoslavac, ali još nije siguran kada će se to desiti.

- U životu stvarno ništa ne planiram. Ja sam čovek koji sve odluke, a pogotovu one važne, donosi u trenutku, pa će tako biti i ovog puta. Voleo bih da stvari postavim tako da kada me neko sledeći put pozove da mu kumujem, to mogu da prihvatim bez ikakvih problema. U suštini, još pre nekoliko godina rešio sam da ništa ne menjam pod stare dane, ali ću po pitanju vere verovatno napraviti izuzetak. Ponekad u šali kažem kako to ponavljam već godinama, pa se može desiti i da umrem ovako kako sam rođen. Nije važno kom se Bogu moliš ako u njega i u ono što radiš iskreno veruješ, ako su ti srce i duša čisti kao suza – opisuje Ramadanovski.

Mada je u životu dosta grešio i činio stvari kojih bi se mnogi postideli, šarmantni pevač ipak ističe da se ne kaje nijednog segmenta svog života.

- Bio sam čak i u zatvoru zbog vožnje u pijanom stanju i to ne doživljavam kao nešto strašno ili kao događaj koji me je promenio. Lako se prilagođavam na nove situacije i ne bi mi smetalo ni da spavam na klupi u parku. Dok sam bio u zatvoru, brinuo sam jedino o svojim ćerkama i razmišljao kako da ih na što bolji način obezbedim. I danas, iako su velike, ja i dalje brinem o njima – priča Džej.

Pošto su i njegove ćerke rođene u mešovitoj porodici jer je njegova bivša supruga Nada hrišćanka, Ramadanovski još ne zna da li će se njegova starija naslednica ćerka Ana venčati u crkvi.

- To je stvar njenog izbora i ja s tim nemam ništa. Nisam strog roditelj, ali daleko od toga da između nas ne postoji uzajamno poštovanje. Sa decom imam odnos pun poverenja i oko svega se dogovaramo – ističe Džej.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker