Godinama se borila s opakom bolešću

Mladi gitarista drhtavim glasom: Punog srca mogu da vam kažem da je pobedila, moja mama više nema rak (FOTO)

0

Mladi gitarista i diplomac prestižnog muzičkog koledža Berkli, talentovani Nikola Stajić, dočekan je i ispraćen ovacijama nakon koncerta koji je u četvrtak uveče održao u Sali Amerikana Doma omladine Beograd.

foto: Aleksandar Anđelić
foto: Aleksandar Anđelić

Ovim nastupom, prvim nakon pet godina u Beogradu, započeo je svetsku turneju i na najbolji način najavio svoj prvi studijski album koji će biti objavljen do kraja godine.

 

Nikola je publici u dupke punoj sali najpre odsvirao nekoliko kompozicija u njemu svojstvenom fingerstyle maniru i dokazao zbog čega je čuveni "kralj žica" Tomi Emanuel, višestruko nagrađivani australijski gitarista, baš njega odabrao za svog "gitarskog šegrta". Posetiocima se mladi muzičar pohvalio i novom gitarom.

 

Posetioce je na početku koncerta obradovao popularnim muzičkim temama iz TV serije "Otpisani" i filmova o Džejmsu Bondu, a onda beogradskoj publici pružio tu privilegiju da uživaju u najnovijoj kompoziciji Tomija Emanuela, ali uz obećanje da čuvaju ovu tajnu. Jedinstvenim muzičkim stilom i raskošnim talentom, baš kao što su organizatori koncerta i najavili, uspeo je da dočara čitav bend.

foto: Aleksandar Anđelić

Iako je priznao da mu se noge tresu od treme, Nikola je s širokim osmehom vladao scenom, vidno uživao u svirci, šarmirao publiku šalama i u nekoliko navrata objasnio (i pokazao) kako se to štimuje gitara.

Vi niste večeras ovde zbog mene. Ja sam večeras ovde zbog vas. Od srca vam hvala", zahvalio se Nikola beogradskoj publici.

foto: Aleksandar Anđelić

Ređale su se potom čuvene džez melodije i akordi džipsi džeza, ali je najemotivniji momenat koncerta bio negde na sredini, kada je Nikola odsvirao svoju autorsku kompoziciju koju je posvetio majci.

Jedna od najvećih želja u detinjstvu bila mi je da upoznam Terminatora, i sada mogu da kažem da sam tu želju ostvario. To je moja majka i ona je večeras u publici. Godinama se borila s opakom bolešću, s rakom, i sada punog srca mogu da vam kažem da je pobedila u toj borbi. Moja mama više nema rak. Bili su to veoma teški trenuci za moju porodicu, i za mene jer sam bio daleko. Sve to vreme želeo sam da napravim kompoziciju kojom bih izbacio tu težinu iz sebe, ali nešto je uvek nedostajalo. I tek sada, kada je sve u redu, u tome sam uspeo", drhtavim glasom je Nikola podelio svoje emocije s beogradskom publikom, nakon čega se salom Amerikana prolomio gromoglasan aplauz.

Ređali su se potom i popularni hitovi kao što su "Smells like teen spirit" grupe Nirvana i Stingov "Shape of my heart", a koliko su uživali u njegovom sviranju, posetioci su potvrdili stajaćim ovacijama i višeminutnim aplauzima kojima su Nikolu dvaput vraćali na bis. I kojima su ga, s najlepšim željama i bodrenjem, ispratili na svetsku turneju.

foto: Aleksandar Anđelić

Koncertu su prisustvovali i dvojica Nikolinih profesora s univerziteta Berkli kao i profesor i osnivač džez odseka Muzičke škole Stanković Danilo Dača Karamarković, kojima se mladi gitarista posebno zahvalio i posvetio im deo svog koncerta.

 

Ručno pravljena gitara

 

Nikola se publici pohvalio i svojom gitarom, odnosno – prvom ručno pravljenom gitarom Tomija Emanuela koja je sada u njegovim rukama. Ovaj instrument vrhunskog kvaliteta i lepote izradila je legendarna australijska kompanija Maton, model nosi naziv TE (Tommy Emmanuel), a serijski broj gitare je 001.

 

Gitarista Tomi Emanuel podržao je Nikolino školovanje u Americi tako što ga je nagradio predsedničkom stipendijom, a nakon prve godine osnovnih studija Nikola je postao stipendista Delta Fondacije zahvaljujući kojoj je diplomirao. Delta fondacija podržala je i koncert u Domu omladine.

makonda-tracker