Dalijevu izložbu za nedelju dana videlo pet hiljada ljudi

0
Izložbu originalnih grafičkih radova Salvadora Dalija - Božanstveni svetovi, koja je otvorena prošlog četvrtka u Muzeju Istorije Jugoslavije (Muzej 25. maj), u prvoj nedelji posetilo je već 5.000 ljudi.

Svi posetioci uz kupljenu ulaznicu dobijaju poklon poster sa Dalijevim likom. Osim Beograđana, izložbu je posetio i veliki broj stranih turista, kao i organizovanih grupa iz Srbije i Regiona.

Zahvaljujući organizatoru, slovenačkoj galerijei Deva Puri, posetioci Muzeja 25 maj u prilici su da vide preko 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa: Biblia Sacra i Božanstvena komedija. Oba opusa su po prvi put u Srbiji prikazana zajedno u celosti.

Izložba ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.  Tokom posete izložbi, za sva pitanja posetioci se mogu obratiti istoričaru umetnosti, a stručna vođenja od ove nedelje pa do kraja izložbe biće organizovana sredom i četvrtkom od 18h  i subotom i nedeljom u 12h i 18h.

Zahvaljujući organizatoru, jedan broj originalnih grafika se prodaje. Grafike su podeljene u 5 kategorija i cene se kreću od 30.000 do 70.000 dinara.

Do kraja izložbe planirane su brojne aktivnosti (prikazivanje filmova vezanih za Dalija, nagradne igre, žurke, književne večeri, aukcija)

Članove Facebook grupe Dali u Beogradu, koji budu znali odgovore na zadata pitanja od ove nedelje očekuju i zanimljive nagrade.

makonda-tracker