icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

O velikom bolu dugo je ćutala

Više od toga ne tražim ništa: Poslednje što je pevačica pred smrt ponavljala ganulo je i najhladnije među nama

Podeli:

  • 46

Osim velike popularnosti, život pevačice poznate po sevdalinkama obeležila je velika bol...

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

Jedna od pesama koja je na nesvakidašnji način obeležila karijeru Nade Mamule bila je pesma "Pluća su mi bolna", koja je smatrana jednom od najtužnijih jugoslovenskih pesama. Radi se o pesmi Dragiše Nedovića koju je napisao kada je saznao da boluje od tuberkuloze, a prvi ju je snimio Zaim Imamović.

 

Pesma je imala jak uticaj na ljude, posebno one koji su bolovali od iste, pa su nakon nje pokušali sebi da oduzmu život... Zbog toga je Tito zabranio emitovanje ove pesme (i tako je bilo narednih 10 godina), sve dok je na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz.

Tada ju je otpevala upravo Nada Mamula, i smatra se da je od tog trenutka numera "Pluća su mi bolna" započela svoj novi život.

 

Decenijama čuvala jednu umrlicu i sa njom tužnu priču: Sin otkrio tajnu Olivere Marković (FOTO)

 

Nada je, inače, veoma teško podnela rat. U Bosni je to označilo njen kraj, u Srbiji se takođe više nisu puštale njene pesme, a ako bi se i čule pevao ih je neko drugi. To je za pevačicu bio veliki udarac koji nije mogla da podnese. Izrevoltirana i tužna tada je sve novinske članke i fotografije bacila. Iako je doživela veliku slavu, popularnost nije mogla da joj popuni veliku životnu prazninu.

 

Naime, ona i njen suprug Nikola nisu imali dece. O tome nikada nije javno govorila, ali je često imala običaj da sluša pesme koje su govorile upravo o tome. Takođe, još jedna velika tuga i bol pogodili su je kada joj je nakon 35 godina braka preminuo suprug. Njegovu smrt nikada nije prežalila, a nakon ovog događaja u potpunosti se povukla sa scene i živela tiho i povučeno.

 

Nada Mamula preminula je 11. oktobra 2001. godine u jednoj beogradskoj bolnici, a sahranjena je pored svojih roditelja na Novom groblju u Beogradu. Javnost je tek nakon toga saznala da je poslednje što je danima pred smrt ponavljala prijateljima bilo:

Presrećna sam onim što sam postigla i više od toga ne tražim ništa, za moje ime se zna, za moju pesmu se zna, neka me pamte samo po pesmama mojim."

Inicijalizacija u toku...