tuga

Član grupe Pekinška patka preminuo u 57. godini

1

Basista Pekinške patke Borislav Oslovčan preminuo je u 57. godini života u Novom Sadu.

foto: screenshot
foto: screenshot

Sa novosadskim pank bendom odsvirao je sve pesme koju Pekinšku patku čine kultnim sastavom. Njegov bas davao je jačinu progresivnim pesmama kao što su "Biti ružan, pametan i mlad", "Bolje da nosim kratku kosu", "Poderimo rok", "Bela šljiva" u kojoj osim što među prvima eksplicitno pominju reč seks, jasno poručuju i "Ma ko ih šljivi mi sviramo pank".

Rođen je 21. oktobra 1960. godine u Novom Sadu.

 

Pre nego što se 1979. godine pridružio Čonti (Nebojša Čonkić) i Sreletu (Sreten Kovačević), Bora je svirao u Gomili G. Ako je Pekinška patka u svojoj muzici nosila crtu bunta i onoga što bi danas nazvali "brzinom", onda je i Borin bas to podizao na novi nivo. Sa tim se slaže i osnivač benda Sreten Kovačević kojikaže da je Bo Pestilance, kako su ga još zvali, bio jedan od elemenata koji je uticao da Pekinška patka bude ono što jeste.

Ljudi bliski njemu kažu da je bio nemirnog duha. Kada su došle devedesete i sankcije, Bora je postao kuvar i tu počinju njegova putovanja. Najpre je radio na Mikonosu u Grčkoj, u nekoliko navrata je boravio u Rusiji. Poslednje radno mesto bila mu je Malta, odakle se u Novi Sad vratio narušenog zdravlja.

 

A post shared by YU Scena (@yu.scena) on

Nakon raspada grupe sa Pekinškom patkom svirao je još jedanput, 2008. godine na Egzit festivalu kada su obeležene i tri decenije od njenog formiranja.


Kremacija će se održati u petak u 12 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu. Borislav Oslovčan biće ispraćen pesmom Pekinške patke "Biti ružan, pametan i mlad".

 

makonda-tracker