Odbijala da napusti kuću

Slavna glumica progovorila o borbi sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem: Najlakše je prepustiti se... (FOTO)

0

Mlada glumica progovorila je u javnosti o teškoj borbi sa opsesivno kompulzivnim poremećajem, ali i anoreksijom. Naime, kako bi stekla osećaj kontrole izbegavala je hranu, što je samo postalo problem više, na svu muku koju je već živela.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dvadeset dvogodišnja Dženeviv Mora, popularna novozelandska glumica i manekenka, progovorila je o opsesivno-kompulzivnom poremećaju koji ju je gurnuo u ponor borbe s anoreksijom kada je imala nežnih 14 godina.

Imala sam strah od neparnih brojeva. Teško je to objasniti, ali moj mozak bi mi govorio da uradim nešto. Na primer da dotaknem kvaku na vratima. Sve dok to ne uradim na pravi način, morala bih da ponavljam", objašnjava ova mlada žena.

OKP me je uverio da, ako ne poslušam, ako ne okrenem kvaku četiri puta na primer, ja ili neko od mojih voljenih će umreti", rekla je.

Pojašnjava kako je to način na koji raste poremećaj, jer je najlakše prepustiti se kompulzivnom ponašanju. Ona je inače visoka 180 centimetara, a u svojoj najgoroj fazi težila je samo 48 kilograma. Bila je to posledica rigorozne dete, u kojoj je jednostavno izbegavala hranu. To joj je davalo kontrolu, po prvi put nakon mnogo godina.

To što nisam jela dalo mi je neki osećaj moći, osetila sam da imam kontrolu nad nečim, a to nisam osetila godinama", opisala je.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj
 

Svakim jelom koje je preskočila, svakim zalogajem koji nije sažvakala osetila se vrednije. S velikom se tačnošću seća trenutka kada je sa 10 godina razvila strah od umiranja - kasnije se taj problem toliko razvio da je odbijala napustiti kuću.

Ne bih napuštala kuću bez odrasle osobe, a često mi je trebalo vremena da skupim hrabrost i prođem kroz ulazna vrata", priseća se.

Napokon, 2010. godine primljena je u bolnicu, što je bilo ključno za njen oporavak.

Veoma sam otvoreno govorila o tome koliko se mučim, mislim da je to olakšalo posao celom mom timu i sestrama, jer su mogli pravilno da planiraju i vode lečenje", kazala je.

Iduće dve godine prošla je intenzivno lečenje. Ističe važnost svoje porodice koja joj je sve vreme pružala mnogo ljubavi i podrške.

makonda-tracker