In memoriam

Preminula Milena Šijački Bulatović

0

Milena Šijački Bulatović, glumica Srpskog narodnog pozorišta u penziji, preminula je u 81. godini života u Novom Sadu 27. avgusta 2017. Komemoracija će se održati u Srpskom narodnom pozorištu u sredu, 30. avgusta u 11 časova na sceni „Pera Dobrinović“. Sahrana je u sredu, 30. avgusta u 13.30 na Novom groblju u Novom Sadu.

foto: Promo
foto: Promo

Rođena u Bačkom Gradištu, 22. VIII 1936. Osnovnu školu završila je u Nadalju, a gimnaziju i srednju ekonomsku školu u Novom Sadu. Od 1954. godine u slobodno vreme bavila se glumom u dramskim sekcijama kulturno-umetničkih društava „Đorđe Zličić“ i „Svetozar Marković“.

 

Kao darovita amaterka angažovana je da u SNP-u odigra epizodnu ulogu Devojčeta u Lorkinoj drami Krvave svadbe, da bi posle mesec dana (16. III 1955) bila primljena u stalni angažman (do 31. VIII 1958) i debitovala glavnom ulogom u Kolombi. U sezoni 1958/59. igrala je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu a dve sezone (od 16. VIII 1959. do 31. VIII 1961) u tuzlanskom Narodnom pozorištu. U Tuzli se udala za novinara Radmila Bulatovića i 1960. se sa njime vratila u Novi Sad. Posle trogodišnjeg odsustva sa scene (kratko je radila u Radio-Novom Sadu 1962) ponovo je angažovana u SNP-u 1. III 1965. i u njemu ostala do penzionisanja, 31. XII 1995.

foto: Promo

Iako se nije školovala za glumu, imala je važne preduslove za ostvarenje uspešne karijere – sposobnost preobražavanja, scensku inteligenciju, upornost u radu i želju da uspe, te prijatan „slovenski“ sopran sa specifičnom bojom vojvođanskog podneblja i naglašenom vojvođanskom artikulacijom. Godine 1970. je za ulogu Mileve u Adamu i berberinu nagrađena na Susretima pozorišta Vojvodine i iste godine za više uloga u predstavi Selo Sakule, a u Banatu na XV Sterijinom pozorju (nagrada „Večernjih novosti“ za najbolju epizodnu ulogu).

 

Udruženje dramskih umetnika Srbije joj je 1971. dodelilo Specijalnu nagradu. Za ulogu Evice u Sterijinoj Pokondirenoj tikvi 1974. je dobila redovnu Sterijinu nagradu. Na V Danima komedije u Jagodini je 1976. osvojila Specijalnu nagradu žirija novinara-izveštača za ulogu
Marije u Ljubavnom pismu.


Uz redovan angažman u SNP-u, vodila je i dečju dramsku sekciju Radio-Novog Sada, a posebno se isticala humanitarnim radom: sama ili sa kolegama odigrala je bezbroj besplatnih programa u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i u sanatorijumu Principovac. Igrala je i na filmu (Ekvilibrist B. Miloševića i S. Hadžića, Potraga Ž. Skrigina) i na televiziji
(Filip na konju, Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem).

 

makonda-tracker