Otkrivanje spomenika Šabanu Bajramoviću

0
Spomenik Šabanu Bajramoviću trebalo bi da bude otkriven 12. avgusta u podne kada će početi i 27. internacionalni festival Nišvil, iako se još uvek ne zna tačna lokacija gde će biti postavljen
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Direktor Međunarodnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević rekao je da je spomenik, rad akademskog vajara Vlade Ašanina, juče završen, a da bi gradske vlasti u Nišu trebalo u narednih nekoliko dana da odrede mesto gde će privremeno biti postavljen, tokom trajanja džez festivala Nišvil od 12. do 15. avgusta. Spomenik je napravljen od bronze, težak je oko 600 kilograma i visok nešto više od dva metra, a nalaziće se na postamentu visine jednog metra, negde u centru Niša.

- Ideja nam je da pored spomenika postavimo i džu-boks sa celim Bajramovićevim repertoarom, koji broji više od 600 kompozicija - rekao je Blagojević, po čijoj proceni bi prihod od žetona za džu-boks na godišnjem nivou bio 720.000 dinara i tim sredstvima bi se finansiralo održavanje spomenika.

On je rekao da je upućeno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću da otkrije spomenik istaknutom umetniku, jer je predsednik prisustvovao Bajramovićevoj sahrani i bio pokrovitelj koncerta Prijatelji Šabanu u decembru 2008. Godine u Sava centru.

Blagojević je naveo i da su prikupljanje sredstava za izradu spomenika, pored festivala, dobrim delom pomogli Goran Bregović, Ljubiša Samardžić, Goran Paskaljević, Zoran Živković i Miloš Simonović.

Legendarni pevač Šaban Bajramović preminuo je 8. juna 2008. godine.

makonda-tracker