Radovan-Raka Radović: Ćerka mi je umrla na rukama

Finalista rijaliti šou-programa Farma, političar Radovan-Raka Radović, prvi put govori o tragediji koju je preživeo pre dvadeset dve godine kada mu je ćerka Jasmina ispred kućnog praga poginula u saobraćajnoj nesreći
3
1 / 4 Foto: Vladimir Šporčić

Iako je tokom učešća u rijaliti šou-programa Farma bio svedok mnogih svađa, nevolja i neprijatnih situacija, pedesetdevetogodišnji političar Radovan-Raka Radović tokom svog života preživeo je najveću tragediju, pa mu ništa za sto dana koliko je proveo na imanju u Lisoviću nije bilo teško. Poslanik stranke Novi dom Srbija, poreklom iz sela Počekovina, pre dvadeset dve godine osetio je najveću bol koju može da doživi roditelj, a trenutak kada je poginula njegova tada šestoipogodišnja ćerka Jasmina, ostavio mu je večnu ranu na srcu. Ne prođe nijedan dan da se Raka ne seti svog deteta za kojim neizmerna tuga i očaj ni danas ne jenjavaju.

- Najteži trenutak u mom životu bio je momenat kada mi je na pragu kuće poginula ćerkica Jasmina. Ne mogu vam opisati koliko je teško kada vam umre dete, a zamislite samo koliko je strašno kada vi to sve gledate. Toga dana ostali smo bez vode i ja sam je poslao da pređe ulicu i donese nam flašu s obližnje česme. Hiljadu puta pre toga ona je sama prelazila drum, ali ovog puta nije uspela. Vozač je zaspao za volanom i sa sto dvadeset kilometara na sat udario u nju, a dok sam ja dotrčao, sve je već bilo gotovo i ona je izdahnula. On je dobio zatvorsku kaznu od deset meseci i posle toga je pušten na slobodu – priseća se kobnog dana nekadašnji predsednik Opštine Trstenik.

- Umrla mi je tako reći na rukama jer je prestala da diše kada sam je uzeo u naručje. Pošto je supruga Nada bila na poslu, morao sam da je pozovem i saopštim joj šta se desilo. To su trenuci o kojima mi je veoma teško da govorim jer su oni ostavili duboke ožiljke na mom srcu. Sahranili smo našu Jasminu i shvatili da se moramo boriti jer život ide dalje. Kasnije, kada je moj sin Dušan imao sedam godina, na istom mestu udario ga je auto, ali na svu sreću nije bilo tako strašno – otkriva Raka koji utehu pronalazi u ćerkama, tridesetogodišnjoj Jeleni i dvadesetpetogodišnjoj Katarini, dvadesetogodišnjem sinu Dušanu, kao i unučićima, sedmogodišnjem Jovanu i petogodišnjem Urošu.

- Sa ćerkama i sinom nikada nisam imao problema i mislim da sam ih lepo vaspitao. Nikada nisam drugovao s njima, već sam bio strog i pravičan otac, kakvi su i moji roditelji bili prema meni. Mene je majka stalno tukla, pa sam bio odličan đak i još bolji student. Moja deca su dobra, zdrava i veoma sam ponosan na njih. Odlično se slažu i međusobno se podržavaju u svakom trenutku – ističe Raka koji je zbog prirode svog posla često bio daleko od kuće, zbog čega poslednjih godina ne želi da propusti nijedan period odgoja svojih unuka.

- Nekako imam osećaj kao da sam zbog posla propustio pojedine trenutke odrastanja svoje dece, ali sada sa unučićima Jovanom i Urošem sve to nadopunjujem. Obožavam da se s njima igram i vežbam matematiku – s osmehom kaže Raka kome je najveća podrška njegova supruga Nada, s kojom već trideset tri godine deli dobre i loše dane.

- Nada i ja smo se zabavljali tri godine pre nego što smo se venčali. Za to vreme dobro smo se upoznali i naučili mnogo jedno o drugom pa zajedno dobro funkcionišemo. Za tri decenije bilo je raznih sitnih čarki, ali uz međusobno poverenje i razumevanje uspeli smo sve da prevaziđemo. Na jesen 6. novembra proslavićemo trideset tri godine braka i okupićemo našu decu da zajedno obeležimo taj divni trenutak – zaključuje Radović.

 

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker