Svi detalji srpske kraljevske svadbe

Princ Mihailo Karađorđević i princeza Ljubica: Nismo mogli da obuzdamo emocije (FOTO)

0
Svojom skromnošću i harizmom, princ Mihailo Karađorđević i princeza Ljubica osvojili su srca naroda koji je oduševljeno prihvatio njihovo svečano venčanje na Oplencu, a nakon toga i prijem na Belom dvoru u Beogradu, koji je tim povodom upriličio prestolonaslednik Aleksandar.
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle Drugog svetskog rata, koje je održano nedavno u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, izazvalo je veliku pažnju medija i javnosti. Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Mihailo Karađorđević i gospođica Ljubica Ljubisavljević sjedinili su se u svetoj tajni braka 23. oktobra, nakon što su potpisali građanski brak u Londonu.

 

Povodom venčanja sina pokojnog princa Tomislava i princeze Linde, NJKV prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević upriličio je svečani prijem u Belom dvoru, kojem su pored članova i prijatelja kraljevske porodice Karađorđević prisustvovali brojni gosti iz javnog života Srbije i inostranstva i ugledni predstavnici medija.

foto: Privatna arhiva

Story: Venčali ste se u nedelju, 23. oktobra, da li ste učestvovali u pripremama i koliko je sama ceremonija imala vaš lični pečat?

Mihailo: Venčanje je proteklo lepše nego što smo očekivali, bio je to zaista čaroban dan za nas i presrećni smo što smo ga podelili s dragim prijateljima i članovima porodice.

 

U organizaciji su neumorno radili mnogi naši prijatelji i porodica, kao i zaposleni na Belom dvoru i u Zadužbini kralja Petra, ali i mnogi drugi, tako da je pomoći bilo napretek.

Kao iz bajke: Zavirite na kraljevsko venčanje princa Mihaila i princeze Ljubice na Oplencu! (VIDEO)

 

Ipak, nas dvoje učestvovali smo u organizaciji od početka do kraja pošto je Ljubica želela da vodi računa o svakom detalju. Ceremonija je bila vrlo dirljiva, s dosta momenata u kojima je bilo teško obuzdati emocije.

foto: Privatna arhiva

Story: Kako ste odlučili gde ćete se venčati?

Ljubica: Mihailo i ja želeli smo da to bude na Oplencu upravo zbog simbolike koju ovo prelepo mesto nosi – Mihailov pradeda, kralj Petar I, osnovao je zadužbinu i započeo gradnju crkve; Mihailov deda, kralj Aleksandar, završio ju je, a Mihailov otac, princ Tomislav, proveo je poslednje godine svog života na tom mestu. Ispunila nam se želja da našu ljubav krunišemo baš u Crkvi Svetog Đorđa i presrećni smo zbog toga.

 

Story: Kada je i gde počela vaša ljubavna priča?

foto: Privatna arhiva

Mihailo: Ljubica i ja upoznali smo se pre više od četiri godine i nekoliko dana nakon tog prvog susreta shvatili smo da želimo da provodimo sve više vremena zajedno.

 

Imamo mnogo zajedničkih interesovanja i delimo slične vrednosti, tako da smo brzo postali nerazdvojni i tako je do danas.

foto: Privatna arhiva

Story: Kog se trenutka s početka zabavljanja sećate sa osmehom na licu?

Ljubica: Sećam se kada sam odvela Mihaila prvi put na hipodrom, da jašemo zajedno i da upozna konje s kojima sam u to doba radila. Oduševila me je njegova opuštenost i spremnost da se snađe u bilo kojoj situaciji.

 

Proveli smo divan dan, a predveče se pojavila osmogodišnja ćerka moje prijateljice koja je želela da ga upozna. Kada sam joj predstavila Mihaila, delovala je zbunjeno, da bi mi zatim prišla i stidljivo prošaputala: 'A gde mu je kruna?'

Venčanje u kraljevskoj porodici: Upoznajte Ljubicu, izabranicu Mihaila Karađorđevića (FOTO)

Morala sam da joj objasnim kako i prinčevi moraju ponekad da se odmore pa ne nose krunu kada idu na jahanje.

foto: Privatna arhiva

Story: Kada ste se verili i na koji način ste proslavili taj čin?

 

Mihailo: Naša veridba protekla je spontano, tokom jednog od naših dugih razgovora o budućnosti. Proslavili smo je skromno, ali veselo, uz večeru koju je Ljubica pripremila za nas. Ona sjajno kuva, tako da često lepe trenutke proslavljamo kod kuće, u krugu porodice, uz specijalitete koje nam ona priprema.

 

 

Story: Kako ste se vi proveli na svom venčanju?

 

foto: Privatna arhiva

Ljubica: Mogu iskreno da vam kažem kako smo se divno proveli. Prepuni smo utisaka, ali iz našeg ugla, čitav dan bio je apsolutno čaroban. Od sunca koje se pomolilo već negde oko devet sati, preko rojeva bubamara koje su zaposele i crkvu na Oplencu i Beli dvor, sve do divne atmosfere i osmeha na licima naših gostiju s kojima smo zajedno proslavili ovaj dan.

foto: Privatna arhiva

Story: Šta ćete sa svadbe prepričavati kao najlepšu anegdotu?

Mihailo: Od trenutka kad smo ušli u Crkvu Svetog Đorđa, pa sve do odlaska i poslednjeg gosta sa Belog dvora, pratile su nas hiljade bubamara, nikada nisam video tako nešto. Naš narod veruje da one donose sreću, pa se nadamo da je to jedno lepo predskazanje.

Unuka Jelisavete Karađorđević osvaja Holivud!

 

foto: Privatna arhiva

Story: Da li ste dugo birali venčanicu i odelo?

 

Ljubica: Mislim da nismo bili previše komplikovani kada je reč o izboru naše odeće, znali smo tačno šta želimo, pa čitav proces nije dugo trajao. Uz to, bila sam u iskusnim rukama Salona venčanica 'Anabella' i naših divnih dizajnerki Dragane Ognjenović i Biljane Tipsarević, tako da od samog početka nisam ni sumnjala da ću izgledati baš onako kako sam zamislila.

foto: Privatna arhiva

Story: Ko su bili kumovi?

Mihailo: Venčali su nas moj dugogodišnji prijatelj Bane s kojim sam počeo da se družim još kad sam se doselio u Srbiju, dok je Ljubičina kuma bila njena drugarica Sara s kojom je studirala na Farmaceutskom fakultetu. Oni su bili uz nas od ranog jutra sve do kasne večeri i mnogo nam je značila njihova pomoć i podrška.

foto: Privatna arhiva

 

makonda-tracker