ovo sigurno niste znali

5 strogih bračnih pravila britanske kraljevske porodice koja će vas (ne)prijatno iznenaditi

0
Britanska kraljevska porodica ima dosta stroga pravila kojih bi trebalo da se njeni članovi pridržavaju od rođenja. Neka od njih odnose se i na venčanja, kao i osobe kojima se zaklinju na večnu ljubav
foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Zabranjeno im je da se venčavaju razvedenim osobama

 

Prema Kraljevskom aktu o venčanjima iz 1772. godine, članovi kraljevske britanske porodice se ne mogu venčati osobom koja je već bila u braku, odnosno koja je razvedena.

 

Nakon smrti kralja Džordža V. premijer Stenli Boldvin zabranio je Edvardu VIII. da se oženi Amerikankom Volis Simpson iz istog razloga. Kad je trebalo da izabere između krune i supruge Edvard VIII. je odabrao ljubav.

 

Kejt Midlton će pored nje biti nevidljiva: Novu devojku princa Harija kraljevska porodica već ne podnosi! (FOTO)
 

2. Ne smeju se venčavati osobama koje nisu plave krvi

 

Nekada je cela kraljevska porodica morala da traži odobrenje za venčanje od britanske kraljice. Izmene Kraljevskog akta o venčanjima donesene su 2013., pa sada to mora činiti tek prvih šest naslednika britanske krune.

Uz dopuštenje Elizabete II. princ Čarls je 2005. uspeo da se oženi svojom dugogodišnjom ljubavnicom Kamilom Parker Bouls iako je prethodno bila u braku, a osim toga nije imala nikakvo plemićko poreklo. Naime, pripadnicima britanske kraljevske porodice zabranjeno je stupanje u brak s osobama koje nisu plave krvi.

 

Kejt Midlton postala je vojvotkinja od Kembridžaa nakon udaje za princa Vilijama, a brak je organizovan tek nakon što je kraljica dala svoje odobrenje.

foto: Profimedia

3. Supružnici članova kraljevske porodice ne smeju da se bave politikom

 

Iako je britanska kraljevska porodica na neki način politički predstavnik svoje zemlje, svim njenim članovima zabranjeno je očestvovanje u političkim događanjima, takmičenje za neku političku funkciju, a čak se i suzdržavaju od glasanja na izborima.

 

Kraljevska porodica se priseća: Neverovatne stvari se dešavaju kada ljudi dobiju priliku da upoznaju kraljicu (FOTO)

 

Na taj način žele da pošalju poruku da su neutralni kako bi se s njima mogli lakše poistovetiti svi slojevi društva. Iz istoga razloga, ne žene se politički aktivnim pojedincima.

foto: Profimedia


4. Do titule kralja i kraljice (ne) dolazi se venčanjem

 

Kraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobija razmenom bračnih zaveta. Suprug britanske kraljice Elizabete II. je princ Filip. On ne nosi titulu kralja jer je grčkog porekla, a isto pravilo je važilo i za supruga kraljice Viktorije – princa Alberta koji je bio Nemac.

 

S druge strane kada se oženi britanski kralj, njegova žena postaje kraljica supruga. Ovu titulu bi mogla nositi vojvotkinja od Kembridža ako princ Vilijam postane britanski kralj. Takođe, jednom kad osoba dobije titulu, njome se oslovljava do kraja života.

 

Ko bira televizijski program, a ko ide po hranu? Život iza zatvorenih vrata doma KRALJEVSKE PORODICE (FOTO)

 

5. Kraljica određuje kako ćete se ponašati na porodičnim druženjima

 

Kada kraljica ustane, i vi ustajete. Kada kraljica sedi, vi sedite. Isto važi i za pravila kod večere za kraljevskim stolom. Kada kraljica odluči da je dosta jela, svim prisutnima se odnose tanjiri, pa zato uvek treba biti na oprezu.

Ukoliko se udate za pripadnika kraljevske porodice, možete se pozdraviti i s konzumacijom morskih plodova. Ova namirnica ne služi se na kraljevskom dvoru zbog opasnosti od alergijskih reakcija i trovanja.

makonda-tracker