zašto su izgubili "j" u prezimenu?

"Odgajana sam da zarad umetnosti vredi podnositi žrtvu": Ćerka Dragoslava Mihailovića o odrastanju sa slavnim ocem

0

Glumica Milica Mihailović, ćerka nedavno preminulog akademika i pisca Dragoslava Mihailović, svojevremeno je objasnila kako su izgubili "j" u prezimenu, koja joj je očeva knjiga omiljena, kao i koje je najvažnije savete čula od svog oca.

foto: M. M./ATAImages
foto: M. M./ATAImages

Tužne vesti su ovog jutra obišle Srbiju.

 

Čuveni pisac Dragoslav Mihailović nas je napustio u 93. godini.

 

On je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

 

Najpoznatiji je po romanu "Kad su cvetale tikve" koji je objavljen 1968.godine, a među ostala njegova dela spadaju "Petrijin venac", "Čizmaši", "Vreme za povratak", "Lov na stenice", "Uvođenje u posao".

 

Iza sebe je ostavio sina slikara Branislava i ćerku, poznatu glumicu Milicu Mihailović.

  • Kako su izgubili "j" u prezimenu?

 

Oko njihovog prezimena je često nastajala nedoumica, te su neki mislili da se prezivaju Mihajlović, a drugi su tvrdili da je u pitanju prezime Mihailović.

 

Glumica Milica, koja je inače i supruga slavnog glumca Voje Brajovića, jednom prilikom je ispričala šta je posredi.

 

Mi se prezivamo Mihajlović, tako i mom ocu piše u ličnoj karti. Ali, kada je objavio svoju prvu knjigu na koricama je pisalo Mihailović, i to je tako ostalo, kao njegovo umetničko prezime…- 

 

  • Kroz omiljenu knjigu svog oca je upoznala familiju

 

Među mnogim knjigama koje je napisao njen otac Dragoslav, Milica je jednom prilikom otkrila da joj je omiljena "Gori Morava.

Dragoslav Mihailović dobio je mural u svojoj rodnoj Ćupriji.
Dragoslav Mihailović dobio je mural u svojoj rodnoj Ćupriji.foto: Antonio Ahel/ATAImages

– Obožavam tu njegovu zbirku priča iz detinjstva. On je bio siroče, tako da ja ne znam ni babe, ni dede, ni tetku koja ga je odgajala a za koju je mislio da mu je mama koja je umrla kad je bio beba. Po toj tetki Milici se ja zovem. I kroz tu knjigu sam ih sve upoznala i to je za mene nešto posebno divno i uzbudljivo.-

 

  • Uloga u "Petrijinom vencu"

 

Milica je imala privilegiju da zaigra u komadu koji je urađen prema knjizi njenog oca "Petrijin venac.

 

- Moj profesor Predrag Bajčetić tražio je da diplomiram "Petrijinim vencem", ali nisam želela da nastupim na početku kao nečija, nego sam htela da budem svoja. Eto, 25 godina kasnije sustigla me je sreća da ipak zaigram Petriju. Ali pošto je tada moj profesor bio uporan, da bih ga impresionirala, prevela sam monodramu "Gosti" Ronalda Harvuda. I danas redovno prevodim - ispričala je Milica.

 

Predstavu su u jednoj sezoni odigrali čak 50 puta, što je velik broj za repertoarsko pozorište.

 

– Posebna je po tome što živi u ljubavi sa publikom. Igrali smo je 50 puta u jednoj sezoni što je visok broj za repertoarsko pozorište. Neobična je jer Petriju igramo nas tri glumice, Jovana Gavrilović, Marta Bjelica i ja, i to u isto vreme, a to je količina životnog iskustva koja može da se rasporedi na tri burna života koja naša Petrijica sve pregrmi. Ono što je meni bilo na intimnom planu uzbudljivo i važno, osim prevelike odgovornosti što igram delo svog oca, jeste što smo se na izvestan način još bolje i dublje sreli i upoznali. To je bilo veličanstveno iskustvo, i veoma odgovorno i iscrpljujuće ali i velika nagrada. Divna predstava i divan ansambl – priča Milica.

 

  • O životu sa slavnim ocem

 

- Odgajana sam da je umetnost nešto čemu vredi služiti i zarad čega vredi podnositi žrtve. Roditelji su me odmalena stalno vukli u pozorište i vrlo su se radovali da budem glumica. Mom bratu, koji je slikar, i meni otac je savetovao da, ako hoćemo nečim da se bavimo, budemo najbolji, ali ne u odnosu na druge, već u odnosu na sebe - ispričala je Milica.

makonda-tracker