POZNATO JE I GDE ĆE OD SADA BORAVITI

PRVI PUT U POSLEDNJIH 120 GODINA: Nakon smrti princa Filipa izmenjena je TRADICIJA, a kraljica je donela VAŽNU ODLUKU

1

Britanski parlament je krenuo sa zasedanjem, a u skladu sa tradicijom, otvorila ga je kraljica Elizabeta II. Inače, ovo je njeno prvo pojavljivanje pri vršenju službenih dužnosti od smrti supruga, princa Filipa. Ovo je dovelo i do izmena u dosadašnjoj tradiciji.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim što je broj prisutnih u domu lordova smanjen na 74, jedan detalj vezan za samu kraljicu iznenadio je javnost. Kako je običaj da na otvaranju parlamenta budu prisutni suveren i njegov supružnik, te su za njih postavljeni zlatni kraljevski tronovi, ipak, ove godine to nije bio slučaj, već je došlo do izuzetka nakon 120 godina.

 

Zbog smrti princa Filipa je sklonjen njegov tron, a umesto njega je postavljen okrugli manji sto, prekriven svečanim stolnjakom.

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

Na fotografijama se vidi kraljica kako sedi sama, dok s njene leve strane sedi njen sin princ Čarls sa suprugom Kamilom.

 

Tron supružnika je izostavljen prethodni put još 1901. godine za suprugu kralja Edvarda VII.

 

Inače, zanimljivost vezana za svečano zasedanje jeste da su svi prisutni nosili zaštitne maske za lice, ali toga se nije pridržavala sama kraljica, koja je stigla u svojoj uobičajenoj odevnoj varijanti, kaputu i šeširu, ne u ceremonijalnoj odeći.

 

Kraljica Elizabeta, Elizabeta II
foto: Profimedia

Uz to, nagađa se da će uskoro, barem na neko vreme, napustiti dvorac Vindzor.

 

Iako je nastavila sa svojim obavezama, kraljica privatno nastavlja sa žaljenjem za suprugom, a to će sada verovatno nastaviti u dvorcu Balmoral, omiljenom utočištu kraljevske porodice i mestu najlepših uspomena za kraljicu.

 

Elizabeta Druga će slediti iste korake kao i njena prabaka, kraljica Viktorija, kada je postala udovica.1861. Kraljica Viktorija izgubila je supruga, princa Alberta, 1861. godine, a on je u to vreme imao samo 42 godine. Nakon toga veliki deo vremena provela je u Balmoralu, mestu koje joj je puno značilo i zbog sentimentalne vrednosti, jer ga je kupio baš princ Albert 1852. godine.

 

 

makonda-tracker