"ja sam samo prokleta ameba!"

JEDINI MUŠKARAC U ZEMLJI KOJEM TO NIJE DOZVOLJENO: Princ Filip je decenijama u senci, ali NIŠTA ga nije zabolelo kao ovo

1


Suprug kraljice Elizabete navikao je da stoji iza svoje izabranice i da se ne pita za previše toga, ali daleko od toga da se lako pomirio sa svim što mu je život u Britaniji doneo

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pre nego što je vojvoda od Edinburga princ Filip oženio kraljicu Elizabetu II, odrekao se svojih grčke i danske titule i postao naturalizovani građanin Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije.


Zato je Filip uzeo prezime deke i bake s majčine strane — Mauntbaten. Međutim, nije bilo dozvoljeno da ovo prezime naslede njegova deca.

 

Kraljica Elizabeta je 1952. godina objavila da će prezime članova kraljevske porodice ubuduće biti Vindzor, a ne Mauntbaten, što je navodno toliko razbesnelo njenog supruga ga se Bakingemskom palatom orila njegova rečenica puna ogorčenosti i besa: "Ja sam samo prokleta ameba".


Navodno je princ Filip zamerio supruzi što je on jedini muškarac u zemljI koji ne može da "da" svoje prezime sopstvenoj deci.

 

1 / 11 Foto: Profimedia


Osam godina kasnije, kraljica je pristala na kompromis i odlučila da direktni potomci koji nisu prinčevi i princeze mogu da nose prezime Mauntbaten-Vindzor.


Upravo je to prezime sina princa Harija i vojvotkinje od Saseksa Megan Markl. Dečak se, naime, zove Arči Harison Mauntbaten-Vindzor, jer su njegovi roditelji rešili da on neće nositi titulu princa, a mnogi smatraju da je Hari želeo ovako da ukaže poštovanje svom deki.

 

 

 

makonda-tracker