ČUDA SU MOGUĆA

Prevremeno rođena ćerkica proslavljenom košarkašu mogla da STANE U JEDNU ŠAKU: Nisu mislili da će preživeti, ali LJUBAV I VERA su maloj Milici pomogli da PREBRODI SVE (FOTO)

4

- Pitali su nas da li želimo sahranu ili kremaciju – ovo je samo deo košmara kroz koji su košarkaš i njegova supruga prošli u prvih šest meseci života svoje mezimice

foto: instagram
foto: instagram

Naslednica našeg proslavljenog košarkaša Ratka Varde i njegove supruge Ivane Pjevčević rodila se prevremeno, a nakon lavovske borbe postala je jedna od milion beba koje prežive ovakvo stanje.

 

Mala Milica sada ima sada ima devet meseci, kod kuće je sa mamom i tatom i, premda je je u januaru čeka još jedna operacija, napreduje iz dana u dan.

 

- Trudovi su mi krenuli u 24. nedelji trudnoće i niko nije verovao da će se beba roditi živa. Milica se nije čula na rođenju, bila je toliko malena da je babici stala na šaku, imala je samo trideset santimetara – ispričala je mama Ivana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

Devojčica je prvih šest meseci provela u inkubatoru. U početku je bila na infuziji, a kad su joj prvi put dali mleko, puklo joj je crevo, pa je mora da ide na hitnu operaciju, koja je uspela, ali je bebici par dana kasnije ponovo pozlilo.

 

- Uprkos operaciji, creva joj nisu radila kako bi trebalo i bilo je samo pitanje dana kada će nas napustiti. Tih dana stalno sam išao u crkvu, molio se. Sveštenik, naš otac Predrag, dap nam je svetu vodicu i ulje i rekao da krstimo dete. Objasnio nam je šta treba da radimo i šta da kažemo kako bismo je, za slučaj da se dogodi ono najgore, ipak sreli tamo gore. I krstili smo je. Ivana i ja smatramo da je od tog trenutka samo Bog čuvao našu ćerku, jer je prebrodila još jednu stravičnu krizu – ubeđen je Ratko.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

Usledila je očajnička borba. Zbog problema sa zgrušavanjem krvi, devojčicu neko vreme nisu mogli ni da operišu, disala je pomoću aparata i činilo se da lebdi na samoj granici života i smrti.

 

- Vera i nada da će se naše dete izvući držala nas je i kasnije, kada je jedna od sestara došla da nas uputi u dalju proceduru. Pitali su nas da li želimo sahranu ili kremaciju – priseća se najstrašnijih trenutaka nekadašnji košarkaš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

Ali, preko noći, sreća im se osmehnula. Milica je dobila boju, počela je da pomera ruke i noge, a lekari su rekli da su joj i creva proradila.

 

- Oboje smo bili šokirani, ali i ushićeni koliko se situacija promenila za samo 12 sati. Milica je bila živahna, reagovala je na glas i dodir. Bilo nam je jasno da je tada odlučila da preživi. Skakali smo i vrištali od sreće – kaže Ivana i otkriva da su od tog trenutka krenuli da proslavljaju svaki zalogaj hrane koji bi progutala, svaki gram koji bi dobila na težini.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

Ratko ističe da je ono što su Ivana i on preživeli ostavilo zauvek trag na oboje.

 

- Miličin osmeh čini da se to izbriše. Ona je sada srećna beba, neprestano je nasmejana i plače samo kada je nešto boli. Vrlo je druželjubiva i radoznala. Uspela je da se sama izbori za sebe. Odabrala je trenutak kada će doći na ovaj svet i odlučila da želi da živi. Mi smo toliko mali i sitni naspram te njene snage, jedino što možemo da joj damo jeste neizmerna ljubav – kaže Varda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

Milicu očekuje još jedna operacija krajem januara, a roditelji se nadaju da će sve proteći dobro.

 

 

makonda-tracker