potresna priča sa srećnim krajem

ČUDO u porodici našeg proslavljenog košarkaša: Njihova beba jedna je u MILION koja OVO PREŽIVI! Izgubili su svaku nadu, a onda je malena Milica dobila NAJVEĆU BITKU!

4

Naslednica našeg proslavljenog košarkaša Ratka Varde i njegove supruge Ivane Pjevčević rodila se prevremeno, a nakon lavovske borbe postala je jedna od milion beba koje prežive ovakvo stanje

foto: instagram
foto: instagram

Mala Milica, ćerka Ratka Varde i Ivane Pjevčević, pre šest meseci odlučila je da se izbori za svoj život! Rođena je prevremeno, sa samo 710 grama, a o potresnoj borbi za njen život kroz suze je progovorila njena majka Ivana, čija se trudnoća do tog momenta odvijala bez problema, ali da nije baš sve kako treba, bilo joj je jasno 14. februara.

 

- Nije bilo nagoveštaja da se ovako nešto može dogoditi. Ali, onda sam dobila jake bolove koji su trajali dva dana, a noću su postajali intenzivnjiji. S obzirom da mi je to bila prva trudnoća, nisam znala o čemu se tačno radi, milsila sam da su u pitanju kontreakcije, pa sam pitala i supruga koji je već imao dete iz prvog braka - priseća se Ivana, koja je u tom trenutku hitno prebačena u operacionu salu, u kojoj je bila od 9 časova ujutru do 7 uveče, čekajući da kontrakcije prestanu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

- Konstantno slušate "Mladi ste, imaćete još dece". Šanse da beba preživi nisu postojale jer 24. nedelju niko ne vidi kao porođaj, već kao pobačaj - kaže Ivana, prisećajući se najtežeg momenta u svom životu.

 

- Bilo je to 15. februara u 5.30 časova. Pukao mi je vodenjak i shvatila sam da nema povratka. Slušate danima da dete neće preživeti i kada porođaj krene mirite se sa činjenicom da rađate mrtvu bebu. Uspela sam samo da Ratku pošaljem poruku - kroz suze govori Ivana.

 

- Napisala mi je "Mnogo mi je žao" - dodaje Ratko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

Malena Milica na svet je došla sa 710 grama i 30 centimentara. Sa intenzivne nege beba je prebačena na Institut za neonatalogiju u Beogradu, a roditelji su mogli da je posmatraju sa dozvoljene udaljenosti - iz hodnika.

 

- Stajali smo u hodniku gde je bilo milion dece. Video sam je tada izbliza prvi put. Nisam očekivao da je toliko mala - priseća se Ratko, dodajući da im je u tom trenutku prišla doktorka i saopštila ne tako lepe vesti.

 

- Rekla nam je da su šanse da Milica preživi minimalne, ali i da su šanse da preživi bez operacije creva takođe na minimumu. Ostalo nam je u sećanju ono što nam je poručila: "Ne bih oprostila sebi da ne pokušam da je spasem".

 

Milica je operisana u Tiršovoj i - pobedila je! Preživela je 43 dana na infuziji, ali je nakon toga bila potrebna još jedna operacija.

 

- Svi organi počeli su da joj gube funkciju osim srca, koje je pri rođenju bilo najslabije. Milica je disala pomoću aparata. Davali su joj lekove protiv bolova. Pitao sam ih "Što je mučite? Da smo u Americi pitali bi nas da je skinu s aparata" - seća se Ratko, nakon čega su s knedlom u grlu priznali da su birali kovčeg i da je Ivana imala jedan zahtev, a to je da ona odabere haljinicu u kojoj će njihova ćerka biti sahranjena.

 

Kako kažu, samo su čekali da im neko javi da je sve gotovo i da više nema nade, da je Milica izgubila bitku. A onda se desilo pravo čudo!

 

- Zvali su sa Instituta i rekli da je beba stabilno! Preknula sam vezu i rekla mužu da ih nazove jer su sigurno pogrešili. I njemu su poručili da je beba dobro. Pitali smo kako, odgovorili su - "Čudo!". Skakali smo, urlali, vrištali, tresli smo se od sreće, bili smo van sebe! - priseća se Ivana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

Milica je pobedila tri urinarne infekcije, bolničke bakterije, izliv krvi na mozak trećeg stepena, i sa 2325 grama sa roditeljima je napustila Institut. Mesečne kontrole pokazuju da je zdrava kao dren, a vaga da je teška 5 kilograma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ratko Varda (@vardaratko21) on

 

- Naša borba i dalje traje. Milicu čeka još jedna operacija, ali je najbitnije da nije sama, da ima nas, naše roditelje, sestru Elenu i brata Marka - ističe Ivana, dodajući da je za ovakvu borbu bilo potrebno mnogo snage, a za roditelje koji vode slične bitke imaju važan savet:

 

- Verujte u svoju decu! Verujte u njihovu snagu, ne puštajte ih! Mazite ih, ljubite, to ih čini jačim!

 

 

makonda-tracker