trenutak kada je pošlo po zlu

Tužna priča iranske kraljice Soraje: Muž joj je svaki dan poklanjao po jedan dijamant – a onda je saznao da ne može da mu podari naslednike

0
Soraja Esfandiaraj Bahtijar bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Uživala je u ljubavi i pažnji šaha Mohameda, sve do trenutka kada je on shvatio da neće s njom lako dobiti decu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je pedesetih godina prošlog veka bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

 

Da li biste joj se tada divili? Evo kako je Kejt Midlton izgledala pre nego što je postala princeza (FOTO)

 

Školovala se u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Šams, stariju šahovu sestru. Šah Mohamed Reza Pahlavi je iza sebe imao propali brak. Bio je oženjen egipatskom princezom s kojom je imao kćerku.

 

Njegov mlađi brat Ali Reza je trebalo da ga nasledi, pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

 

foto: Profimedia

Šams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda. Pozvala ju je u posetu Teheranu kako bi mogla upoznati Mohameda.

 

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je upoznala šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tađ ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Soraji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

makonda-tracker