ne zna kako je izdržala njegov odlazak

"Najlepši čovek u Jugoslaviji bio mi je učitelj, ljubav, sve": Vesna de Vinča nosi crninu 22 godine nakon smrti muža

3

Nakon prerane smrti drugog supruga, novinarka i spisateljica odlučila je da nastavi da nosi crninu duže nego što je uobičajeno i, kako kaže, to pretvorila u stil

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Spisateljica, novinarka i vlasnica modne agencije Miss Yu Vesna de Vinča udavala se dvaput, a prvi put rekla je "da" novinaru MIlanu Langu.


Moj prvi muž je od mene bio stariji 20 godina i u njemu sam tražila oca koji je tek bio preminuo u tom trenutku. Imala sam tu sreću da rastem uz velike muške figure, šmekere, kavareljere i velike ličnosti. Od Langa sam se razvela posle 7 godina braka. Razvod, taj neuspeh je rizik da žena počne da mrzi muškarce — objasnila je ona jednom prilikom.


Međutim, ljubav joj se ponovo dogodila. Njen drugi suprug bio je Predrag Vitas, kog je Vesna jednom prilikom opisala kao — anđela.

 


Drugi muž Predrag Vitas bio je anđeo. U tom braku kafana nije postojala, niti piće. Bila je to dobra ljubav, puna strasti, stvaranja, smejanja, bezrezervne podrške. Takvu slobodu niko nije imao kao ja i poverenje. Vitas je bio vitez, uvek gospodin, čak i u ono vreme kada je bio "drug". Pala sam u nesvest kada smo ga sahranjivali. Bila mi je čast sto sam ga poznavala. Moj Ličanin, snaga, lepota. Bio je najlepši, apolonski građen, skoro dva metra visok... Od očiju, stopala, do ruku, sve je bilo savršeno. A najlepši je bio iznutra. Blag. Samo jaki ljudi mogu biti tako blagi — ispričala je ona jednom i priznala da ni sama ne zna kako je "pregurala" njegovu smrt, ali danas se nasmeši kad pomisli na njega.


Znam da je tu, sa mnom — objasnila je.

 


Vesna je jednom prilikom opisala pokojnog supruga kao najlepšeg čoveka u nekadašnjoj državi.


Najlepši čovek u bivšoj Jugoslaviji u kojeg su mnogi bili zaljubljeni. Imao je te divne, plave oči kojima me je osvojio, kao iz vikend ljubavnog romana. Imao je apolonsku lepotu. Bio mi je učitelj, ljubav, sve — rekla je ona svojvremeno.

 


Vesna, inače, od Vitasove smrti i dalje nosi crninu.


Crno sam počela da nosim kao udovica, kada je 1998. godine preminuo moj suprug Predrag Vitas. Od tada su prošle 22 godine, a ja sam i dalje u crnom. Sudbinu sam pretvorila u svoj stil — istakla je.
 

makonda-tracker