voleo ju je do poslednjeg daha

NAJTEŽE STIHOVE NAPISAO JE PRED SMRT, ČEKAJUĆI NJEN POVRATAK: Naš čuveni muzičar NJOJ je posvetio ovu EMOTIVNU pesmu

3

Disao je za rokenrol, borio protiv ratne propagande i ispisivao note od kojih i danas krv brže struji venama. Umro je neposredno posle 36. rođendana, ali njegovi stihovi i dalje žive.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Frontmen i gitarista kultnog benda Ekatarina Velika Milan Mladenović do poslednjeg daha voleo je jednu Maju kojoj je posvetio pesmu "Srce".

 

Maja Maričić jednog proleća sasvim slučajno je ušetala u njegov život, a onda je otputovala preko okeana. On je bio frontmen i gitarista EKV, jedna od zvezda jugoslovenske rok scene, a ona studentkinja istorije umetnosti.

 

Dok je čekao njen povratak, Milan joj je napisao pesmu "Srce", a ona se vratila nakon godinu dana i ostala sa njim do samog kraja. I danas se kroz zadužbinu koja nosi njegovo ime zalaže za očuvanje Milanove umetničke, autorske i lične zaostavštine. Iako je prošlo više od dve i po decenije od Mladenovićeve smrti, njegovo stvaralaštvo ne gubi na značaju, njegovi stihovi deo su neizbrisivog muzičkog nasleđa, reči njegovih pesama pogađaju pravo u centar, a on sam ušao je u legendu.

 

- Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno, ratoboran, istinoljubiv, mali… I stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me naravno mlatili, tako da sam dolazio kući sav krvav, plačući i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo. Jedno vreme mi je značio Aleksandar Dima. To je bilo negde u drugom osnovne. Tada sam pročitao celokupna njegova dela ispod klupe i od toga sam oćoravio, tako da sam nosio naočare zbog Aleksandra Dime, Žila Verna i tako tih ljudi. Kad sam bio četvrti razred osnovne škole, otac mi je kupio gitaru na kojoj je pisalo “tango”. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd. Stalno sam svirao, pravio neke svoje pesmice - pričao je Mladenović.

 

- Mi smo bili grupa anarhista. Bilo nam je preko glave svih šablona i razbijali smo ih. Išli smo namerno na oštrici žileta. Ja sam bio melodična strana grupe, ona koja je pravila pesme od nečeg što je bilo rastrzano i grubo. Na neki način sam sjedinio sve te zvuke u nešto što liči na pesmu. Koja je hteo da radi ono što sada radi sa Disciplinom kičme, znači otprilike isto što je radio u Šarlu. Meni je toga već bilo dosta, a Vd se prema svemu odnosio veoma ironično i skeptično i taj spoj nije funkcionisao - objasnio je za časopis "Rock" 1985.

 

Ovako snažne i suprotstavljene individue nisu dugo mogle da opstanu zajedno. Nesuglasice su ih razbile, a na ruševinama Šarla akrobate nastala je Katarina II koju je Milan osnovao sa Mihailovićem. Njima su se tokom 1982. priključili Margita Stefanović na klavijaturama, basista Bojan Pečar i bubnjar Ivica Vdović.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker