Otkrio tajnu uspeha

Darsi bio, Darsi ostao: Kolin Firt tvrdi da samo ovako brak može da uspe (FOTO)

0

Posebno među damama, karijeru glumca Kolina Firta na poseban način obeležile su dve sjajne uloge. Jedna od njih je Darsi u televizijskoj seriji "Gordost i predrasuda", a druga Mark Darsi u tri nastavka romantične komedije "Dnevnik Bridžit Džouns".

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Još kada je imao 14 godina, Kolin Firt već je svima jasno dao do znanja da želi da postane glumac, pa se s 18 odselio u London i pridružio se Nacionalnom pozorištu mladih, a poznanstva koja je tamo stekao pomogla su mu da dobije poslove od kojih je zarađivao za džeparac. Tako je neko vreme radio u garderobi, a onda se 1979. godine upisao i u London Drama Centre. Tri godine je marljivo studirao i brusio glumačke veštine u pozorišnim predstavama poput "Kralja Lira", "Mačke na usijanom limenom krovu" i naravno u "Hamletu".

 

Tom ulogom zapao je za oko agentima koji su mu ponudili prvu ulogu na Vest Endu. Uskočio je u predstavu umesto Danijela Dej-Luisa u ulozi Gaja Beneta u predstavi "Another Country", a onda su mu ponudili da istu ulogu odigra i u filmskoj adaptaciji koja je dobila nekoliko nominacija za BAFTA-u.

Tokom 80-ih je uglavnom igrao u televizijskim filmovima, a uloga u "Valmontu" koju mu je dodelio Miloš Forman (85) preokrenuće njegov privatni život naopačke. Na setu je upoznao vršnjakinju, glumicu Meg Tili (57) i ludo se zaljubio.

foto: Profimedia

Toliko ludo da se s njom i dvoje njene dece iz prvog braka preselio u Kanadu, nedaleko od Vankuvera gde su godinama živeli u kamp-prikolici parkiranoj u šumi, odvojeni od sveta. Usvojio je njenu decu i 1990. dobio s Meg i sina Vilijama. Oboje su tvrdili da su pronašli ljubav svog života.

 

Meg je u to vreme već bila poznata. Za ulogu u filmu "Agnes of Gold" bila je nominovana za Oskara, a osvojila je i Zlatni globus. Za glumu se odlučila u 17. godini života, nakon što se na časovima baleta povredila nakon nezgodnog pada. Ali uz glumu se posvetila i pisanju knjiga, a u jednoj od njih opisala je svoje traume iz detinjstva. Odrasla je u kanadskom selu u siromašnoj porodici u kojoj se seća da su često na jelovniku imali veverice, a jednom čak i zvečarku.

 

Majka joj se preudala, a očuh je počeo da seksualno zlostavlja Meg već u ranom tinejdžerskom dobu. Zbog "lošeg ponašanja" neretko ju je terao da spava van kuće. Sve to primoralo ju je da vrlo mlada napusti porodičnu kuću i otputi se u samostalni život. Kolin Firt se, kako je rekao, zaljubio u Meg čim ju je video. A bilo je to 1988. godine na setu filma "Valmont" kojeg je režirao Miloš Forman prema romanu "Opasne veze".

Taj film imaće zauvek posebno mesto u mom srcu. Tu sam upoznao Meg i odmah se zaljubio u nju. Ali njoj je trebalo nešto više vremena da me zavoli. Nisam je na prvu bacio na kolena. Ali pomoglo je što smo snimali ljubavne scene u Parizu i Bordou. Francuski gradovi imaju posebnu magiju i to mi je verovatno i pomoglo da osvojim srce ove predivne žene", rekao je jednom.

U početku veze živeli su u njenom domu u Los Anđelesu, gde je pre toga Meg bila u braku s producentom Timom Zinemanom (77) s kojim je dobila dvoje dece. Ali onda je poželela da se vrati tamo odakle je pobegla – u kanadsku šumu da bi, kako je rekla, odgajala decu u "normalnoj" sredini.

Dom nam je bio u gustoj šumi Britanske Kolumbije, na obroncima planine i imali smo osećaj da miljama oko nas nema nikoga", opisao je jednom Kolin koji je prihvatao najteže poslove da bi prehranio porodicu.

Kad je sin Vil napunio dve godine, Firt je odlučio da se vrati u London da bi mogao da odlazi na audicije i dobija uloge. Kad nije radio, vraćao bi se porodici u kamp-kućicu. Ipak, njegova ljubav prema glumi presudila je ovom nevenčanom braku. Kad joj je Firt saopštio da više ne može da nastavi sa ovakvim životom, Meg je bila slomljena. Ništa bolje se nije osećao ni Firt. Mnogo je patio za decom.

 

Na pitanje kako se završila ta veza i kako se tad osećao, jednom je odgovorio:

Četiri godine bili smo intenzivno zajedno. Zamislite da s nekim živite četiri godine u divljini i malo kad viđate druge ljude. Ali u jednom trenutku počeo je da mi nedostaje London. Dve godine nisam radio ono što najviše volim na svetu. Umesto da sam glumio, posvetio sam se porodici i radio najteže fizičke poslove, pa čak bio i drvoseča. Odvojio sam se od glume u trenutku kad sam počeo da dobijam uloge. To je bio jedan od razloga zašto sam se vratio u Englesku."

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker