Novogodišnji intervju

Život u koferima Momčila Otaševića: Ko se ne seća prve ljubavi taj nikad nije ni voleo (FOTO)

1
Glumac Momčilo Otašević u prazničnom intervjuu za Story otkriva detalje iz privatnog života koje do sada niste znali...
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Momčilo, završili ste Fakultet dramskih umetnosti na Cetinju, a studirali ste i arhitekturu. Kada je ljubav prema glumi preovladala? Šta je bilo presudno u tom izboru?

Ljubav prema glumi pojavila se u osnovnoj skoli. Zatim sam malo šetao i tražio sebe, da bih se na kraju vratio glumi i Cetinju. U okviru 24 sata sam upisao glumu i arhitekturu, a da donesem pravu odluku doprinio je osećaj koji me preplavio dok sam bio na daskama i govorio monologe, ispred komisije FDU Cetinje."

Koja je po Vama prednost odrastanja na Cetinju?

Ima mnogo prednosti kad je u pitanju odrastanje u manjoj sredini. Osim kulturnih i istorijskih činjenica koje moj grad čuva a mi Cetinjani negujemo, odrastanje na Cetinju je jednostavnije i zanimljivije. Fudbal je na ulici kamen je stativa. Stara Tarina garazs je vrhunski poligon za "tan-tan". Koš je bio iza Tarine garaže na jednoj manje prometnoj ulici.

foto: Story press

 

Leti vruće i sunčano, zimi s dosta snega, proleće predivno, jesen s puno kiše... zatim geografska pozicija mog grada - pola sata vožnje do Jadranskog mora, pola sata do Rijeke Crnojevica i Skadarskog jezera, pola sata do planine Lovćen, i pola sata do glavnog grada. Mogao bih još puno o prednostima mog Cetinja..."

Poslednje četiri godine živite "život u koferima". Zbog poslovnih aktivnosti stalno ste na relaciji Cetinje – Zagreb - Beograd. Da li vam to nekada predstavlja problem i zamor? Kako se snalazite u tome?

Desi se naravno da se umorim od svega. Ali uvek imam neku bazu i uvek sam jako dobro organizovan. Bez dobre organizacije ne bih sve mogao postići. U suštini meni je ta dinamika i život po Jugoslaviji jako godio."

Veliku popularnost ste stekli u filmu "Led", kao i u serijama "Budva na pjenu od mora", "Zora dubrovačka" i "Kud puklo da puklo". Kom ste liku najsličniji?

Čini mi se da nisam sličan ni jednom. Sa svakim verovatno dijelim neku osobinu, ali nismo slični."

Glumili ste u više hrvatskih serija. Kako vas je tamo publika prihvatila? Kako je došlo do saradnje sa hrvatskim režiserima?

Zazvonio je telefon, probudio me, pozvali su me na kasting za novu seriju, i sve se desilo nekako brzo. Završilo se snimanje "Budve", ujutro sam već bio u Zagrebu i radio kasting, a već kroz par dana sam snimao "Zoru Dubrovacku"."

Jednom prilikom ste rekli da ste, kada ste živeli u Beogradu sa cimerom, stalno jeli crnogorski specijaelitet – pršut. Koji nam specijalitet pored pršuta još preporučujete?

Njeguški pršut i sir. Kačamak. Cicvara. Domaća lozova rakija, mada može i šljiva ili dunja. Crmničko crno vino. Kajmak sa severa Crne Gore... ima mnogo toga što bih preporučio."

foto: Ivan Dobričić

Hobi vam je skijanje. Na kojim terenima najčešće skijate?

Obožavam skijanje i nekako nikad nemam dovoljno vremena za to. Ili bar ne onoliko koliko bih ja želeo. Skoro da mi je svejedno na kom sam terenu, bitno je da je sunčan dan, da ima dovoljno snega i da sam sa pravim društvom.

Momčilo Otašević: Vreme je da se uozbiljim

Najviše uživam u crvenim stazama, a kad mi treba adrenalina voze se crne... plave staze su za zagrevanje ili za familijarno skijanje, tj. kad svi četvoro (majka, tata, sestra i ja) krnemo niz planinu i uzivamo."

Sećate li se prve ljubavi? Kako tumačite izreku "prva ljubav zaborava nema"?

Ko se ne seća prve ljubavi taj nikad nije ni voleo."

Momčilo Otašević: Život bez problema nije život

 

Na koji način najbrže zapamtite tekst uloge? Da li postoji neki poseban recept koji primenjujete?

Nema recepta. To mozak odradi sam. Još nikad nisam seo kući i uzeo da "naučim" tekst. Tokom proba ili tik pred snimanje dok prolazimo tekst - memorišem ga. Pamtim radnju, ne tekst. Pamtim zadatak i pamtim šlagvorte."

Za sestru ste veoma vezani. Ona vam pruža veliku podršku. Oko čega vas ona najviše savetuje i da li primate njene savete?

Istina. Vezani smo. Naravno da prihvatam njene savete. Mada ona savetuje na jedan zanimljiv način. Zafrkava i u tome nema mere, sve dok ne shvatim šta tačno želi da mi kaže. Nekad je i konkretna, ali ipak više voli da bude duhovita i govori u prenesenom značenju."

Važi li kod vas ona izreka "druge saslušam, sebe poslušam"?

Sve i svakog saslušam - sebe poslušam."

Kakav je vaš ljubavni status?

Divan."

​Momčilo Otašević: Gde ima ljubavi, sve se može

 

Koja vam je najdraža destinacija na Crnogorskom primoriju?

Neću vam otkriti najdrazu da ne bi sledeće godine bilo guzve tamo. Cela obala je jako zanimljiva i raznovrsna. Ja više volim obližnja brda sa kojih mogu da posmatram more, a opet Kraljeva i Kraljičina (Miločer) plaža su definitivno biseri nase obale."

Miljenik ste ženskog dela publike. Koliko vam to prija?

Jesam li? Naravno da prija! Hvala im na tome."

foto: Ivan Dobričić

Koju manu se trudite da eliminišete?

Ni jednu, čak sam odlučio da počnem da ih negujem - moje su!"

Vreme je praznika. Da li ste već isplanirali kuda ćete?

Imao sam premijeru preksinoć, reprizu sinoć, a i 30. igram, tako da nisam imao puno vremena da razmišljam. Odmaraću i uživaću, to je sigurno."

Koji poklon najčešće poklanjate dragim osobama? Da li je to individualna stvar za svakoga?

Volim poklanjati i iznenađivati drage ljude. Uvek je individualno i uvek je od srca. Ne volim opšta mesta. Zato pažljivo biram poklone i smišljam kako da ih uručim."

Polako nam prolazi 2016. godina. Kada sve saberete i oduzmete, da li biste nešto promenili, izmenili ili dodali?

Od 20. februara 1990. do ovog momenta ne bih ništa menjao..."

U kom pravcu će se odvijati vaša karijera ubuduće?

To nikad ne znam. I ko zna zašto je to dobro. Meni se čak i sviđa da ne znam, da se iznenadim novom pozivu, da se radujem novoj ulozi i da uživam u poslu kojim se bavim. Ima nekih planova i ima nekih ponuda, ali ništa nije zaključeno tako da o tome ne mogu sad govoriti."

( Razgovarala: Viktorija Samardžić )
makonda-tracker