Gorčin Stojanović: Ne volim da mi ugrožavaju slobodu

1
Reditelj Gorčin Stojanović govori zbog čega je postavio komad Anđeli u Americi i zašto više od decenije nije režirao nijedan film
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Istaknuti pozorišni i filmski reditelj Gorčin Stojanović, koji se već sedam godina nalazi i na funkciji umetničkog direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta, početkom oktobra na velikoj sceni BDP-a sa velikim žarom postavio je legendarni i višestruko nagrađivani komad Tonija Kušnera Anđeli u Americi. Ugledni umetnik otkrio nam je da je zadovoljan reakcijama publike na seriju Ono kao ljubav koja se emituje na prvom programu RTS-a, ali i da je razočaran stanjem u srpskom filmu.
Story: Zbog čega ste odlučili da režirate komad Tonija Kušnera Anđeli u Americi?

- Ta predstava ima podnaslov Gej fantazija na nacionalne teme i u njoj se već u prvom sloju primećuje međusobno izukrštana sudbina nekoliko ljudi, od kojih je jedan muški gej par koji se raspada i nosi jednu melodramsku liniju. Zatim, postoji heteroseksualan par u kome neko postaje gej, što donosi jednu buru, a paralelno s tim dešava se i priča o uglednom čoveku, njujorškom advokatu Roju Konu, koji je bio siva eminencija američke politike sve do 1985. godine i vremena predsednika Regana, kada se radnja komada i odvija. To je bila neka vrsta trenutka u kome se oblikuje ono što mi sada živimo u svetu i zbog toga je komad preživeo do danas. S obzirom na nedavne događaje i otkazivanje Povorke ponosa u Beogradu, to je postala dnevnoaktuelna stvar. Sama predstava u jednom svom delu govori o toleranciji, odnosno netoleranciji.
Story: Spadate u red javnih ličnosti koje su javno podržale održavanje Povorke ponosa.

- Uvek ću podržati bilo šta što ima veze s ostvarivanjem prava na slobodu jer mi se rađamo s tim pravom i niko nam ga ne daje. Bilo čije ugrožavanje slobode, ugrožava i mene samog.
Story: Jeste li zadovoljni reakcijama publike na seriju Ono kao ljubav koju ste režirali?

- Jesam, jer ideja je bila da to bude ona vrsta zabave koju bih i ja sam voleo da gledam. Desilo mi se da je jedan čovek nasred Brankovog mosta usporio svoj kombi i otvorio prozor da bi mi uputio pohvale na račun serije. Već ima ljudi koji prepričavaju štosove iz emitovanih epizoda i to je sasvim dovoljno jer mi smo pravili jednu zabavu nadajući se da će ona biti dovoljno pametna da ne bude samo puka razbibriga.
Story: Već sedam godina na poziciji ste umetničkog direktora JDP-a, šta možemo da očekujemo u novoj sezoni?

- Pošto su Madonin dolazak u Beograd i održavanje Univerzijade u velikoj meri odnele ceo repertoar JDP-a jer se potrošilo mnogo novca, ne znamo tačno šta će biti. U pripremi je Marivoov komad Rasprava koji je režirao rumunski i jedan od najboljih evropskih reditelja Alesandro Darije. To je na prvi pogled lepršava komedija o ratu polova i seksu, a zapravo je mračno pozorje ljudske želje i slabosti, nešto što će publika voleti. Trenutno radimo Šekspirov komad Kako vam drago u režiji Slobodana Unkovskog, a igraju popularni glumci Nikola Đuričko i Nebojša Glogovac.
Story: Planirate li da se ponovo vratite režiranju filmova?

- Planiram ja uvek, ali na one filmove koje sam snimio dođe još tri puta toliko onih ostvarenja koje nisam uradio iz raznoraznih razloga. Srpski film je mala bara u kojoj više nema krokodila, već samo nekih ameba, crvića i gnjidica, a ja baš nemam potrebu da se s njima mnogo mešam. Sada je konkurs u toku i nešto smo pripremili pa ćemo videti da li će drugi imati za to sluha. Ali, u zemlji bez bioskopa, čovek se povremeno zapita ima li uopšte smisla baviti se kinematografijom.

Jelena Kulović

makonda-tracker