Ruška Jakić: Čekam nežnog, romantičnog tipa

4
Legendarno TV lice prisutno na ekranima preko dve decenije, ekscentrična i posebna Ruška Jakić, otkriva koji trenuci su oblikovali njen život, kada je bila na dnu i šta za nju predstavlja ljubav, ali ne krije da još mašta o dasi koji će je osvojiti.
Ruška Jakić. Foto: Luka Šarac
Ruška Jakić. Foto: Luka Šarac

Ruška Jakić - novo lice TV Prva, jedan je od navoda u medijima koji je proteklih nedelja izazvao brojne reakcije, a poznata dama sa malih ekrana ima samo reči hvale za svoj novi projekat Draga Saveta na ovoj gledanoj televiziji. Ipak, temperamentna novinarka sa beogradske kaldrme ne odriče se svoje čuvene emisije Ljubav i moda koja će se i dalje emitovati na televiziji Palma plus. Ruška Jakić iza sebe ima tri braka: sa Dejanom Đurovićem, Laletom Nadeždićem i Vojom Mulinom. Sa svojim drugim suprugom dobila je ćerku Anu (43) koja je završila Akademiju za grafički dizajn u Milanu i ona joj je podarila unuka Luku. Ekscentrična voditeljka ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a dok mnoge interesuje koliko ovaj TV mangup zapravo ima godina, ona i dalje mašta o pravoj ljubavi. Čuvena Ruška ne stidi se trenutaka kada je dotakla dno i otvoreno govori kako je u sebi pronašla najboljeg životnog savetnika. Da li je Ruška rođena 1939. ili možda 1948, pošto se tačan broj njenih godina pouzdano ne zna, i nije toliko važno koliko da je, kako ona sama kaže, nekada bila i mlada i lepa, a sada je samo lepa.

Story: Kako ste reagovali kada ste dobili poziv da budete deo projekta Draga Saveta na programu TV Prva?

- Prihvatila sam ovaj poziv zato što to za mene predstavlja izazov i nešto sasvim novo. Ceo život sam novinar, urednik i autor kultne emisije Ljubav i moda na kojoj su se deca vaspitavala. Zanimljivo mi je što se Draga Saveta snima u eksterijeru, obilazimo ljude koji nam pišu i pokušavamo da rešimo njihove probleme upoređujući današnje vreme s onim u kojem smo mi stasavale. Danka Novović je suviše stroga, Branka Vučković je iz drugog sveta, a ja sam ta koja nalazi neku sredinu. Moja prednost je što sam rasla uz ćerku koja je bila rokerka, pankerka, izlazila u Zvezdu, Akademiju, Nanu... Sada su Anini drugovi moji najbolji prijatelji i fantastično je to što sam stalno okružena mladim ljudima.

Story: Šta možete da zaključite kada uporedite današnje vreme i godine kada ste vi počinjali da gradite svoju karijeru?

- Svako vreme ima svoje odlike. Mi smo dizali ruke i pevali: Daj nam sunca, onda je došao rok koji je doneo drogu, sada je vreme novokomponovanih pevačica, aviona, silikona... I to sve ima svoje posledice, ali moraš da se prilagodiš. Poručila sam Danki i Branki da su za mene vremeplovi.

Story: Mnogi su vaš angažman na TV Prva dočekali sa podsmehom i podrugljivim komentarima.

- Ne reagujem na takve komentare. Boli me uvo za sve! Verujte mi... Od kada sam počela da radim Ljubav i modu, susrećem se sa sličnim reakcijama. Žao mi je tih ljudi, uspeh se nigde ne prašta, a ne praštaju ga oni koji se nisu ostvarili. Čuvena TV kritičarka Branka Džunov jednom mi je rekla da sam jedina koja je iskoristila njene komentare, odnosno kritike. Ona je od mene napravila zvezdu.

Story: Kojim geslom se rukovodite u životu?

- Srce bira put, a Bog određuje naše korake. To je odlična rečenica jer sve što nam se događa u životu, dešava se s razlogom. Kako bi shvatio zašto ti se nešto dogodilo, moraš prihvatiti da je krivica u tebi. Onog trenutka kada sam to uspela, tada sam svima sve oprostila. Krivica je zaista u meni. Sama sam birala svoje muževe, prijatelje i okruženje, znači da je nešto u meni privlačilo sve njih. To je odličan način sagledavanja stvari, ali bilo je potrebno vreme da taj način razmišljanja istinski prihvatim. To je zaista put kojim se ređe ide, ali tako shvatiš da je život zapravo fenomenalan.

Story: Šta se to uči sa godinama?

- Pola života htela sam da budem u pravu, a sada želim da budem srećna. Ako ne možeš da me učiniš srećnom, ne dozvoljavam da mi uđeš u život i učiniš me nesrećnom. Često me pitaju zašto sedim sama u kafiću i pijem svoj kapućino, a odgovor je - zato što je sa mnom najlepše!

Story: Nikada niste krili detalje iz svog života, pa ste bez ustručavanja govorili i o tome kako vas je treći muž prevario?

- Pošto toliko dugo trajem na ovoj sceni, dužna sam da gledalištu u svojoj emisiji otkrijem detalje iz svog života. Svi prave neku famu od svog života, ali toliko greše i zato kratko traju jer gledaoce i publiku ne možeš da prevariš.

Story: Kako se nosite sa godinama i da li ste možda ponovo potražili pomoć estetskog hirurga?

- Kada sam se 1989. godine podvrgla intervenciji kod plastičnog hirurga, kapke mi je radio prof. dr Đorđević. Dovela sam ga u emisiju, zahvalila mu i prikazala snimak svoje operacije. Danas me svi pitaju kako održavam svoju liniju, a ja im lepo odgovorim - ne radim ništa. Ne idem u fitnes centre i na botokse, ali zaista ne lažem! Kada si zadovoljan sobom i izgradiš sopstveni svet u kojem nema mesta za one koji ti čine loše, onda si srećan čovek. Završila sam najveći posao na svetu - ćerka mi je srećno udata, završila je fakultet i podarila mi je unuka Luku koga obožavam. I dalje radim svoj posao i izazivam veliku pažnju!

Story: Kako se ćerka nosila sa vašom profesijom i pažnjom koju uživate?

- U jednom periodu bila je pankerka, tada mi je rekla kako se nikada neće našminkati i obuti cipele sa štiklama. Prebacivala mi je da se ponašam kao da sam osvojila Beograd, a ja sam joj rekla da može biti pankerka do svoje 15. godine. Tako je i bilo, onda me je shvatila... Ona mi je najbolji prijatelj i uživa u tome što sam u ovim godinama samostalna. Tri puta sam bila srećno udata, imam divno dete koje mi stalno poručuje: Na ovoj planeti postoji još jedan tvoj čovek, samo mu moraš dozvoliti da ti priđe.


Story: Da li vam je bilo teško da se odvojite od ćerke koja je nakon studija u Italiji nastavila život u Milanu?

- Ona se u ludo vreme odselila u Italiju i tada sam do nje Fudexovim autobusom putovala po četrdeset sati. Ali, jedna njena rečenica iz tog perioda, promenila mi je čitav život. U to nesrećno vreme govorili su da će nam ukinuti telefone, nećemo moći da putujemo... Rekla sam joj da ću se ubiti ako nam ukinu telefonsku vezu, a ona mi je odgovorila: Ako sam ti ja jedini razlog zbog koga živiš, onda se ubij! Opaka rečenica, ali fenomenalna.

Story: Danas se mnogi stide svojih prvih poslova i toga kako su u teškim godinama pokušavali da obezbede finansijsku stabilnost za svoju porodicu i najbliže. A vi?

- Ne stidim se dna svog života! Dok sam putovala kod ćerke, do Milana smo stizali preko Trsta i Venecije. Na ideju jednog svog prijatelja modnog kreatora, donosila sam stvari iz Trsta i prodavala ih u Beogradu. Čak sam otvorila i štand na Sajmu. Dežurni neprijatelji odmah su počeli da komentarišu na šta sam spala i šta sve moram da radim kako bih preživela, a nisu bili svesni da su mi napravili najbolju reklamu. Dešavalo mi se da tokom tih godina na štandu zaradim i do 1.000 maraka.

Story: Da li vas je i na koji način promenilo rođenje unuka Luke?

- Obožavam svog unuka, ali rekla sam Ani da ja nisam prava baka i ona je to shvatila. Luka me zove Rozita, pošto me i prija tako zove. On je u aprilu bio u Beogradu i oduševljen je našim gradom. Oni sada žive u Torinu. Nisam rodila ćerku da bi mi kuvala čaj kad ostarim, već sam je pustila da ide dalje.

Story: Kako danas posmatrate ljubav?

- Ljubav je i od Pinokija napravila čoveka! Ispunjena ljubavlju i srećom, sigurna sam da će se u mom životu pojaviti neki nežni, romantični tip. Imala sam avanture i muževe, ali tada je zaista bilo vreme nežnosti, kada smo se istinski voleli. Žudim za tim godinama i zato mi je žao te mlade generacije koja sve radi na eks. Seks na eks, ma sve se radi na eks, sve je instant supica! Jedan poljubac za laku noć, kao nagoveštaj da će se možda nešto i dogoditi, mnogo je erotičniji nego probuditi se sa strancem u noći.

Story: Iako i sada tokom razgovora plenite dobrim raspoloženjem, sigurno postoje trenuci kada vas se dokopaju tuge...

- Pre deset godina dotakla sam dno života: jedno za drugim umrli su mi otac i majka, razvela sam se od trećeg muža, ćerka mi je živela u Italiji, umro mi je pas bretonac i tada sam ostala sama... Jedno veče skuvala sam lonac kafe i počela da pričam sama sa sobom. Treba biti maksimalno iskren prema sebi da bi shvatio kako sve što ti se dešavalo i dešava ima neku poruku. Strah i trka za materijalnim naprosto nas uništavaju. Strah je najveća blokada. Svi nas truju porukama: stegni kaiš, slede nova poskupljenja, a ja uopšte ne reagujem. Moj mozak je istreniran tako da prima samo informacije koje su meni važne. Pitao si me da li ponekad padnem? Pa vrati se nekad stara Ruška, ja joj mahnem i pozdravim je, ali je otpustim s ljubavlju. Pošto sam na sebi dugo radila, Bog mi je dao dar da prepoznam te znakove pored puta.

Story: Ima li vaš optimizam pokriće?

- Kako da nema?! Emisija mi traje 20 godina. Počela sam kao sekretarica u Politici, prešla u Bazar, vodila izbore za mis, pesme leta, prešla u Anu, radila na TV Pink, RTS-u... Radim posao koji volim i imam svoj zadatak. U stvari, leži mi nova emisija Draga Saveta jer na osnovu svojih iskustava savetujem ljude.

Story: Imate li neostvarenih želja?

- Čovek mora stalno da želi. Maštam da završim svoju knjigu, ali verujem da treba još nešto da se dogodi. Dogodila se TV Prva, dogodiće se i ljubav...

Story: Sigurni ste u to?

- Sigurna, jer ono što stvarno želiš, to će se i dogoditi. Misao šalješ u kosmos i ona ti se vraća. Zvezde sijaju s neba, ali ne sijaju uzalud!

 

Piše: Danilo Mašojević

makonda-tracker