Mile Kekin i Zoran Subošić: U svetu glem-panka

0
Pevač grupe Hladno pivo Mile Kekin i gitarista Zoran Subošić otkrivaju o čemu svi muzičari maštaju i zašto je glamur danas besmislen
foto: Vladimir Šporčić, promo
foto: Vladimir Šporčić, promo

Zagrebačko Hladno pivo prevalilo je za nešto više od dve decenije put od lokalnog pank benda kome niko ne predviđa svetlu budućnost do jedne od najpopularnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije, koja puni svaki prostor u kome se pojavi, od Arene u hrvatskoj prestonici do beogradske Hale sportova, u kojoj su održali dva koncerta zaredom, drugog i trećeg decembra. O tome kako su se pripremali za publiku u Srbiji, kako su se prodali postavši mainstream bend, kao i o svetu glamura, inspiraciji za njihov istoimeni osmi album, govore pevač Mile Kekin i gitarista Zoran Subošić.

Story: Pre tri godine nastupili ste u Hali sportova. Šta se u međuvremenu promenilo i po čemu se ovi nastupi razlikuju?

Zoki: Naš trud i česti dolasci u Srbiju učinili su da se od malih klubova lagano uspentramo do većih prostora. Prošli koncert u Hali bio je naš najveći trenutak, ali se nadam da nećemo tu stati.

Mile: Glavna razlika je što sada i publika i mi imamo neka očekivanja. Prvi put je bilo dosta adrenalina, što je teško ponoviti.  Zato dolazimo da napravimo potpuno drugačije koncerte. Ovi su koncepcijski, imamo i kostime, filmove koji prate pesme, predstavljamo i album Svijet glamura, a publika će odlučiti šta joj se više sviđa.

Story: Najavljuju li vaše kostimiranje i bogata scenografija početak ere glem-panka?

Mile: Stalno tražimo neku definiciju za ono što sviramo, pošto se nikako ne može reći da je to neki ortodoksni pank. Glem-pank bi verovatno bila prava reč i u potpunosti se slaže s našim poslednjim albumom Svijet glamura. (Smeh)

Story: Album je drugačiji od prethodnih, zreliji je, mirniji, konceptualno zaokruženiji...

Mile: A i mi smo mnogo zaokruženiji, kad nas čovek bolje pogleda. (Smeh)Naša tajna je u tome da radimo pesme koje nam pristaju u tom trenutku, ne pokušavamo da pevamo o tome kako pijemo u parku jer ne radimo to... To bi bilo varanje publike.

Story: I bez toga vas često prozivaju da ste se prodali.

Zoki: To nas prati od prvog albuma: deo naše publike smatrao je da je studijski predobro snimljen i da više nije pank sa demo snimaka... S prodajom panka odlično stojimo, a ne postoji niko sa andergraund scene ko je uradio nešto ozbiljno, a mimoišla ga je ta etiketa.

Mile: Bitno je samo dobro ga prodati, glupo je uzeti malo para.

Story: Jesu li i Miletovi brkovi deo plana za uzimanje para?

Mile: Brkovi su išli uz Svijet glamura, a laknulo mi je kad sam video da ih je pustio i Entoni Kidis iz Red Hot Chili Peppersa. Pošto nosi i frak kao ja, razmišljam da li bih mogao da ga tužim, ako ima love, naravno.

Story: Iako kritikuje sistem, vaš novi album nije otvoreni poziv na pobunu.

Mile: Poziv na bunt je izlizan. Ako ljudima ukažeš na problem, već si uradio pola posla. Gde god da krenemo, govore nam šta da radimo: kupuj, uzmi kredit, glasaj... Tanka je granica između agitacije i buntovništva. Ljudima ne treba takva poruka od Hladnog piva.

Zoki: Pesma Ezoterija poziva na individualnu slobodu, ukazuje na to da postoje različiti ljudi i da svako ima pravo da razmišlja na svoj način, sve dok to ne dolazi u nasilne kontekste. Zalažemo se za pravo na različitost, da svako ima pravo da bude ono što želi...

Mile: ...Ako time ne vređa decu i životinje. (Smeh) Ne treba optuživati sistem, problem je u ljudima. Ezoterija ne peva o nacionalnoj slobodi kojom su nam ispirali mozak proteklih 20 godina, već o slobodi čoveka... Imamo nakaradne ideje slobode: možeš biti gej ako to nikome ne kažeš i možeš biti druge nacionalnosti ako pričaš i ponašaš se kao mi...

Story: Da li je svet glamura najveći problem ovog sveta?

Zoki: Glamur je jako važan, još od Endija Vorhola. Svi sanjaju američki san da će postati poznati, a danas ima toliko šou programa za otkrivanje talenata, da svako može da bude deo glamura. I neko ko je potpuno netalentovan, može se naći u takvoj emisiji, nastupiti pred ogromnim brojem gledalaca... Svet glamura je tako postao dostupan svima i postao besmislen.

Mile: Svet glamura je svet ispraznosti, njime nam svakodnevno zamazuju oči zatupljujući nas s milijardu rijaliti programa, tečajeva kuvanja i samousavršavanja. I  uz to sport i horoskop, kao kod Orvela.

Story: Šta je za vas ostvarenje sna?

Mile: Imati kafić koji funkcioniše savršeno, gde dolaziš uveče po novce. I šta ti više treba? To je san svakog muzičara, identičan snu svakog fudbalera...

Vera Nikolić

makonda-tracker