intervju

Kalina Kovačević: Majka mi je najbolja svekrva

0

U nedelji kada slavi jednu nagradu i veliki jubilej predstave "Sokin i Bosina", naša uspešna glumica seća se početaka svoje karijere i otkriva detalje saradnje sa slavnim roditeljima

foto: Andreja Damnjanović
foto: Andreja Damnjanović

Pored toga što je prošle nedelje dobila godišnju nagradu svog Narodnog pozorišta, glumica Kalina Kovačević (34) proslavila je i 150. izvođenje predstave "Sokin i Bosina", s kojom je obišla svet. U razgovoru za Glossy govori o saradnji sa slavnim roditeljima, Ljiljanom Blagojević i Sinišom Kovačevićem, i otkriva koji reditelj joj je prvi pružio šansu.


Glossy: Malo je predstava na repertoaru koje dožive više od 150 izvođenja. Da li ste od samog početka verovali u uspeh komedije "Sokin i Bosina"?


- Glumac se uvek nada da pravi predstavu koja će imati dug vek. Kada sam pročitala ovaj tekst Milice Konstantinović, bilo mi je jasno da imamo u rukama dobru komediju. Još kad je Jug Radivojević pristao da je režira, to je potpuno bilo izvesno. Publika je to prepoznala i nagradila svojim gledanjem.

 

Najgore je prošlo: Kalina Kovačević se osvrnula na težak početak godine i zdravlje svog oca (FOTO)
 

Glossy: Da li bi reditelj danas prepoznao svoju predstavu s premijere?


- Svaka predstava tokom prikazivanja može da doživi neke promene, a komedija naročito, jer se događa njena provera kod publike i ona vas nekad upozori na momente koje nismo prepoznavali tokom rada. Često se i u igranju predstave dese neka nova rešenja, koja posle u dogovoru s kolegama zadržite.

 

Više se ne bojim ničega: Kalina Kovačević o najgorim trenucima u životu (FOTO)

 

Glossy: Igrate u nekoliko predstava sa svojom majkom Ljiljanom, ali vas reditelji najčešće vide kao svekrvu i snaju. Da li je za to kriv vaš otac Siniša, koji je prvi potegao za takvim rešenjem?


- Niko nije "krivac" za uloge snaje i svekrve. Jeste prvi takav odnos bio u "Velikoj drami". Igrale smo mi i majku i ćerku. To je prosto slučajnost. Igram ja u mnogo više predstava u kojima moja majka ne igra.


Glossy: Za "Veliku dramu" se, posle 15 godina izvođenja, može reći da je pozorišni fenomen. Šta je njena tajna?


- Izuzetno volim tu predstavu, a i svi glumci koji u njoj igraju. Deo te ekipe postala sam kada je jedna koleginica otišla na trudničko bolovanje. Spaja nas divna energija i tokom igranja i po završetku, kada dobijemo gromoglasan aplauz. Sve se spojilo, od teme, teksta, podele do ljubavi u ansamblu.


Glossy: Pisci, slikari ili glumci najsrećniji su kad rade. Da li ste zadovoljni svojim statusom u Narodnom pozorištu?


- Volela bih da imam više novih naslova jer je za glumca veoma važan proces rada kao trening. Dugo nisam bila u nekoj podeli, ali da apsurd bude veći, radim dosta u matičnoj kući i imam šest naslova na repertoaru.

 

Strahovi i patnja su iza nje: Kalina Kovačević za svoju mezimicu bira svet ljubavi i radosti (FOTO)
 

Glossy: Za vašu majku vezujemo saradnju s Kusturicom, a vaše ime za Ljubišu Samardžića. Kako ćete ga pamtiti?


- O njemu ću uvek govoriti s poštovanjem i ljubavlju. Prvi mi je dao šansu i imao vere da mi kao mladoj i neiskusnoj glumici poveri glavnu ulogu u filmu "Jesen stiže, Dunjo moja". Bio je veliki umetnik od koga su mnogi učili i koji je umeo da prepozna značajna imena našeg glumišta. Žao mi je što nije više sa nama u ovom zemaljskom životu.


Glossy: Nema vas već sedam godina na filmu i televiziji. Na crnoj listi ste zbog oca ili je to lična odluka?


- Ne znam šta bih mogla da vam odgovorim na to pitanje. Nema me. Nadam se da će me biti. Tako vas nekad zaborave, pa vas se sete. Bilo je u tih sedam godina trudnoće, porođaja, odgajanja deteta. Nije uludo potrošeno vreme.

 

makonda-tracker