O mladosti, školovanju, karijeri...

Pre velike ljubavi, za mene je to bio spas: Irfan Mensur u svet glume ušao bežeći od matematike i fizike?

0

Veliki glumac otkriva da je bio izbačen iz sarajevske gimnazije, te da su mu zabranili upis u sve druge. Navodi kako je "bio sarajevska baraba koja nije otišla s one strane zakona", ali i kako ga je pubertet savladao...

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Više od četrdeset godina, Irfan Mensur uspešno je na glumačkoj sceni.

 

- Ulazak u svet glume i televizije bih naradije zaboravio, zato što sam bio nesiguran i uplašen. Trebalo mi je dosta vremena da steknem sigurnost. U ovaj svet sam ušao jer sam bežao od matematike i fizike - kaže glumac u inttervjuu za Kurir. - Dok sam živeo u Sarajevu, kada su nas kao gimnazijalce vodili u pozorište, nas četvorica, petorica dođemo pred ulaz samo da nas vidi nastavnica, a kako krene ulazak u salu, mi pobegnemo i šetamo gradom. Nisam bio zainteresovan za pozorište, a sada je to moj život.

 

U kakvom ste odnosu ostali sa bivšim suprugama Ljiljanom Perović i Srnom Lango?

- Obe su mi rodile po jednog sina i one su od tog trenutka za mene postale boginje. Bez obzira na to da li su se one preudavale, imale ljubavnike, ja ću ih štititi do kraja života. U odličnim smo odnosima i nema razloga da bude drugačije.

 

Irfan Mensur: Zbog egoizma nisam pazio na sebe

 

Kakav je vaš trenutni emotivni status?

- Čovek sam penzioner. U ovoj fazi života nemam potrebu da se vezujem i da pored mene bude žena. Verujem u prijateljstvo. Kroz moj život su, osim dva braka, zaista prošle divne, pametne i lepe žene i ne mogu da se požalim na život što se toga tiče.

 

Kada ste to shvatili?

- Tek kad sam počeo da živim u Nišu. Moja maćeha je glumica i za godinu dana, koliko sam živeo s tatom i njom, shvatio sam da volim pozorište. Čim sam skapirao da tu nema matematike i fizike, koje su mi uništile moj mladi život jer sam stalno bio na popravnom, za mene je to bio spas.

 

Delujete kao da ste bili štreber.

- Naprotiv. Izbacili su me iz sarajevske gimnazije. Čak su mi zabranili mi upis u sve tamošnje gimnazije. Bio sam sarajevska baraba koja nije otišla s one strane zakona, ali me je pubertet savladao.

 

Za vas misle da ste prek.

- Mlađe kolege pričaju da imaju neki strah od mene. Odabrao sam da imam malo prijatelja. Studenti koji su bili pod mojom palicom su mi rekli da su me se plašili. Kad su me bolje upoznali, postali su moja deca, a ja njihov tata.

 

Imali ste infarkt.

- Doktori me s vremena na vreme na to podsete. Ja sam to i zaboravio.

 

Irfan Mensur ponosno predstavio naslednika: Ovo je moj sin Pavle! (FOTO)

 

Čime se bave vaši sinovi Filip i Pavle?

- Oni su pravi beogradski kaldrmaši na koje sam ja veoma ponosan. Filip radi, a Pavle je upisao akademiju, i to bez moje pomoći. On je još kao mali video šta Srna i ja radimo u životu i verovatno se zatrovao tom planetom i izrazio želju da bude glumac.

foto: Damir Dervišagić

 

makonda-tracker