Malo ko zna

Jedan od Sedmorice veličanstvenih bio je Srbin: Danas se svi glumci ljube isto... (FOTO)

0
Slavni Bred Dekster je tumačio ulogu Herija Laka u fantastičnom vesternu iz 1960, "Sedmorica veličanstvenih". Bio je americki glumac srpskog porekla, pravog imena Veljko Šošo, koji je tokom svog neverovatnog života zaigrao i kraj Merlin Monro. Upoznajte ga!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Veljko je rođen 9. aprila 1917. godine. Ime Bred Dekster "pokupio" je sa radia. Kao velika zvezda kojoj su nuđene brojne velike uloge bez skoro razmišljanja ozakonio je to ime.

foto: Profimedia

Kada je reč o glumi, o filmskoj industriji, čini se da je Bred izuzetno patio za minulim danima:

Tačno je, nema više zvezda... Nema magnetizma, privlačnosti, seksepila, snažnih ličnosti... Hemfri Bogart je danas pojam u SAD. Svi ga vole, svi ga gledaju. Ali, Bogart je bio Bogart. Danas svi glumci isto hodaju, isto pričaju, imaju iste frizure, čini se da isto i ljube", za Yugopapir setno je izjavio on jednom prilikom.

Tokom života bio je dugo pod budnim okom medija jer je bilo opšte poznato da je spasao život Frenku Sinatri, o čemu je on dugo ćutao.

foto: Profimedia

Brede, moja deca ti zahvaljuju što si mi spasao život" rekao mu je tada Frenk.

Naime, u pauzi jednog snimanja filma na Havajima, Frenk i Kočova supruga nisu se obazirali na Bredova upozorenja da je Pacifik opasan i da veoma lako može da "povuče" čoveka... Pošto spasilaca u tom strašnom momentu nije bilo na vidiku, on je poput pravog heroja krenuo ka njima i uspeo da ih izbavi.

foto: Profimedia

Bred se ženio čak tri puta puta, a najveću prašinu svakako je podigao njegov prvi brak sa legendarnom Pegi Li. Družio se sa mnogim velikanima svog vremena... Jednom prilikom sastao se i sa Titom. Preminuo je 11. decembra 2002. u 85. godini.

makonda-tracker