Odlazak nesutrašive vizionarke koja je osmehom obarala s nogu

Svet danas tuguje za Meri Tajler Mur: Televizijska ikona preminula u prisustvu prijatelja i supruga (FOTO)

0
Slavna Meri Tajler Mur preminula je 25. januara 2017. godine, u bolnici u Konektikatu u 81. godini od srčanog udara, javila je njena porodica.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Voljena TV ikona Meri Tajler Mur preminula je u prisustvu prijatelja i svog supruga dr Roberta Levina s kojim je bila u braku 33 godine.

 

Revolucionarna glumica i producentkinja, Meri će ostati upamćena kao nesutrašivi vizionar koji je svojim osmehom oborio svet s nogu", rekla je njena publicistkinja Mara Baksbaum.

foto: Profimedia

Ne samo da je bila totalni profesionalac, bila je najdivnija, najnesebičnija osoba. Nije bila ljubomorna i bila je darežljiva prema svim kolegama. I vrlo naporno je radila", izjavio je brodvejski producent Emanuel Azenberg.

Meri Tajler Mur rođena je 1936. u Bruklinu u Njujorku, gde je živela veći deo života. Kada je imala osam godina porodica se preselila u Los Anđeles. Ona je u 18. odlučila da želi da bude plesačica. Sredinom pedesetih godina dobila je prvi angažman na malim ekranima u reklamnim blokovima.

 

Nekoliko godina je igrala epizodne uloge u raznim serijama da bi 1961. dobila veliku priliku. Angažovana je za lik Lore Petri, pametne, privlačne, zabavne i blago neurotične supruge Roba Petrija (Dik van Dajk), pametnog, privlačnog, zabavnog i blago neuročitnog pisca komedija u hit seriji "Šou Dika van Dajka" koji je emitovan od 1961. do 1966. Glumica je osvojila dva Emija za tu ulogu.

 

foto: Profimedia

Bila je to savršena uvertira za njen sopstveni šou, po scenariju Džejmsa L. Bruksa, o mladoj novinarki koja radi u jednoj TV redakciji u Mineapolisu. "Šou Meri tajler Mur" emitovan je od 1970. do 1977. i osvojio je tada rekordnih 29 Emi nagrada, uključujući tri uzastopne za najbolju komediju od 1975. do 1977. godine.

 

Serija je postavila visoke standarde za sitkome toga vremena u kojem su ženski likovi uglavnom bile domaćice iz predgrađa. Udruženje američkih scenarista objavilo je 2012. listu 101 najbolje TV serije i "Šou Meri Tajler Mur" zauzeo je 6. mesto (Šou Dika van Dajka našao se na 14). Osim na televiziji, često je nastupala na Brodveju.

Murova je igrala i uz Donalda Saderlenda i Džada Herša u "Običnim ljudima" (1980) Roberta Redforda, što joj je donelo nominaciju za Oskara. Nagradu za životno delo udruženja američkih glumaca dobila je 2012. a od 1992. ima svoju zvezdu na Bulevaru slavnih.

 

U 34. godini otkrila da ima dijabetes tip 1, negde u vreme početka emitovanja "Šoua Meri Tajler Mur". Pre pet godina uklonjen joj je benigni tumor na mozgu. Njeni prijatelji su otkrili 2014. da ima problema sa srcem i bubrezima i da je skoro potpuno slepa.

Udavala se tri puta. U 19. godini rodila je svoje jedino dete, sina Ričarda.

makonda-tracker