usponi i padovi

Donald Tramp, predsednik koji je uzdrmao svet: Životna priča o milijardama, uspehu i lepim ženama

0
Rezultati izbora u SAD ostavili su u šoku brojne holivudske zvezde, građane koji su tokom kampanje podržavali Hilari Klinton, kao i ljude širom planete, a nakon proglašenja novog prvog čoveka Amerike, u toj zemlji izbili su brojni protesti. Ipak, kontroverznog biznismena i političara takve stvari ne potresaju jer se u životu uspinjao i strmoglavo padao, a posle svakog neuspeha uvek je ustajao moćniji, pa je postao američki simbol luksuza, bogatstva i uspeha.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Donald Tramp rođen je 14. juna 1946. godine u njujorškom Kvinsu. Ima dva brata i dve sestre, s kojima je uvek bio blizak. Njegova majka Meri bila je domaćica, a otac Fred građevinar koji je često sa sobom na posao vodio Donalda. Baba i deda s očeve strane, Frederik Tramp i Elizabet Krist, potiču iz Nemačke, a po majci sa škotskog ostrva Luis. U jednom intervjuu Tramp je ponosno istakao svoje nemačko poreklo. Međutim, u svojoj autobiografskoj knjizi Veština dogovora iz 1987. godine tvrdio je da je njegov deda poreklom iz Švedske. Budući da nije želeo da uči porodični zanat, često je pravio nevolje. Kao mladić bio je pomalo buntovan, želeo je da uvek bude po njegovom, pa se često sukobljavao s profesorima i okolinom.

 

Za zlato, kič i nepraktične ekscentrične komade nije bilo mesta u njenom stanu: Ovako izgleda porodična oaza Ivanke Tramp

 

Da bi ga nekako smirili, roditelji su trinaestogodišnjeg Donalda upisali u vojnu školu u Njujorku gde je živeo u internatu. Kasnije je priznao da je to bio odličan potez jer je dobio sjajno obrazovanje, što ga je, zapravo, izvelo na pravi put. Nakon toga studirao je dve godine ekonomiju na Univerzitetu Fordam u Njujorku, a zatim se prebacio na Fakultet Vorton na Univerzitetu u Pensilvaniji, gde je diplomirao kao najbolji u klasi. Na iznenađenje mnogih, bio je odličan učenik. Prvih pet godina radio je u Bruklinu sa ocem na izgradnji kuća, ali oduvek je želeo da ide na Menhetn jer je mislio da je to mesto za one iz prve lige. Bio je to njegov veliki san. Već tada sledio je svoj zacrtan cilj da postane kralj nekretnina u Njujorku, u kojem je i kupio prve kuće.

 

foto: Profimedia

VELIKI IGRAČ

 

Prva njegova velika ideja bila je da poznati hotel Komodor, tada oronuo i u velikim dugovima, pretvori u Tramp Hajat. Donald je video sjajnu priliku, želeo je da preuzme hotel, ali nije imao dovoljno novca. Ipak, pomogao mu je otac Fred, koji mu je dao kontakte i povezao ga s mnogim ljudima. U to vreme u Velikoj jabuci cene nekretnina bile su u padu, a u hotelima je boravilo sve manje ljudi. Po mišljenju mnogih, to nije bio idealan period za takav projekat. Međutim, kupio je hotel Komodor po odličnoj ceni, a onda je nagovorio lanac hotela Hajat da mu se priključi kao partner. Iako nije imao ni trideset godina, Tramp je postao veliki igrač u Njujorku. U leto 1976. upoznao je čehoslovačku manekenku i bivšu olimpijsku skijašicu Ivanu Zelničkovu.

 

makonda-tracker