značilo mu je to

"TESLA je umro na dan kad sam se ja rodio": Neobično iskustvo slavnog glumca u sobi u kojoj je srpski naučnik preminuo

0

Oskarovac nikad nije krio svoju fascinaciju legendarnim naučnikom, a jednom prilikom je podelio interesantnu anegdotu

foto: JLN Photography / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: JLN Photography / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slavni srpski naučnik Nikola Tesla, autor više od sedam stotina patenata registrovanih u čak 25 zemalja, spada u ljude koji su zadužili čovečanstvo.


On ima mnogo poštovalaca, a među najvećima je holivudska zvezda Nikolas Kejdž (59), dobitnik Oskara za najboljeg glumca, za ulogu u filmu "Napuštajući Las Vegas".


Glumac ima iza sebe više od 110 manjih i većih uloga na filmu, a jedan od zapaženih bio je "Čarobnjakov šegrt" (The Sorcerer's Apprentice) iz 2010. godine.

 

 

Ostvarenje Džona Tertletauba predstavlja interesantnu naučnofantastičnu priču u kojoj važnu ulogu ima Teslin transformator, a Kejdž je tokom promocije filma pričao o svojoj malo poznatoj fascinaciji srpskim naučnikom.


Sasvim slučajno, saznao sam da je on umro istog dana kada sam ja rođen. Razmišljajući o tome, poželeo sam da odsednem u sobi Nikole Tesle u hotelu "Njujorker", kako bih video mogu li da, figurativno rečeno, prizovem duhove, da vidim šta će mi doći – rekao je Kejdž u jednom intervjuu.

 

Ipak, iako je Tesla zaista preminuo 7. januara, a glumac je došao na svet sedmog dana godine, između ta dva dana je prošlo mnogo vremena – naučnik je umro 1943, a Kejdž se rodio 1964.

 

Spomenik Nikoli Tesli u Beogradu
Spomenik Nikoli Tesli u Beogradufoto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

U svakom slučaju, ta veza mu je bila interesantna, pa je poželeo da istraži hoće li se nešto desiti kada uđe u sobu u kojoj je Tesla preminuo.


Bio sam u sobi i zapravo se ništa nije dešavalo, a onda je nešto udarilo u prozor. Mislim da je to bio golub, a čitao sam malo o Tesli i saznao sam da su mu oni bili prijatelji, obožavao je golubove! Bilo mu je stalo do njih, brinuo je o njima, to je bilo to. Njemu je to bilo to – njegovi golubovi i nauka – ispričao je fascinirani glumac.


Zbog toga je poželeo da u svom filmu u kom se pojavljuje Teslin transformator uradi neku sitnicu u čast Tesli, nešto što bi obradovalo slavnog naučnika.

 

Nikolas Kejdž na nedavnom crvenom tepihu
Nikolas Kejdž na nedavnom crvenom tepihufoto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Pomislio sam – okej, to je dar! Pokušaću da nađem način da stavim goluba u film, srediću mu povređenu nogu i to će biti za tebe, Nikola Tesla – poručio je Kejdž.


Zanimljivo, kako je glumac ispričao, snimanje ovog filma završeno je 10. jula – na rođendan Nikole Tesle!


Inače, Kejdž je prošle godine ispričao da je želeo da izgradi filmski studio u Las Vegasu i uloži u to 80 miliona dolara, a onda se ponovo pojavio Tesla, ali u drugom obliku!

 

Nikolas Kejdž veliki je poštovalac Nikole Tesle
Nikolas Kejdž veliki je poštovalac Nikole Teslefoto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Naime, grad je tada rešio da podrži Ilona Maska i njegovu kompaniju "Tesla", nazvanu po srpskom naučniku, pa je glumac morao da digne ruke od svojih planova.

 

 

makonda-tracker