zanimljiva i posebna

(Iz)borila se s napadima panike, svoj svet čuva samo za sebe: Ema Stoun je netipična zvezda ― i jedna od najcenjenijih

0

Kao mala često je plakala i borila se sa zdravstvenim poteškoćama, a ništa nije slutilo da bi mogla da izraste u jedno od najpoznatijih lica planete i jednu od najcenjenijih žena u svetu filmske umetnosti

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američka glumica Emili Džin Stoun, široj javnosti poznatija kao Ema Stoun, jedna je od najuspešnijih žena sveta, a svojevremeno se našla na Tajmsovoj listi kao jedna od 100 najuticajnijih ličnosti. 

 

Ona je 2017. godine. bila i jedna od najplaćenijih glumica, a našla se i na Forbsovoj listi 2013. i 2017. godine. Pored svega ovoga, ona je dobitnica Oskara i Zlatnog globusa, pored još mnogobrojnih nagrada. 

 

 

  • Mladost

 

Stounova je rođena i odrasla u Skotsdejlu u Arizoni, gde je počela veoma rano da glumi, tačnije od svoje četvrte godine. Ona je kao mala imala dečiju koliku, te je zbog čestog plakanja i dobila čvorove na glasnim žicama, a bolovala je i od napada panike, koje su bile posledica njenih socijalnih veština. 

 

— Prvi put kad sam imala napad panike sedela sam u kući svog prijatelja i pomislila sam da kuća gori. Zvala sam mamu i ona me je dovela kući, a naredne tri godine to jednostavno nije prestajalo. Većinu dana bih išla kod medicinske sestre i samo odmahivala rukama. Zamolila bih mamu da mi kaže tačno kako će dan proći, a onda ponovo pitam 30 sekundi kasnije. Samo sam htela da znam da niko neće umreti i da se ništa neće promeniti - kazala je davno Ema Stoun za Vol Strit žurnal.

 

Svoj glumački debi imala je sa jedanaest godina u predstavi The Wind in the Willows, gde je igrala vidru. 

 

Ema Stoun
foto: Profimedia

 

  • Privatni život

 

Ono po čemu je ona istakla da želi da se razlikuje od drugih u svojoj profesiji, iako nema ništa protiv, jeste da ona želi da svoj privatni život zadrži daleko od očiju javnosti. Ona se 2009. godine iz Los Anđelesa preselila u Grinidž Vilidž, Njujork Siti, da bi se 2016. godine ponovo preselila u Los Anđeles.

 

Ona se tokom snimanja filma "Čudesni Spajdermen" zabavljala sa kolegom Endruom Garfildom, sa kojim je ostala u emotivnoj vezi do 2015. godine, kako navode mediji. Za vreme njihovog odnosa oni su se dosta krlili od očiju javnosti, ali su jednom prilikom kazali papracima da zajedno posećuju veb stranice koji šire svest o stanjima kao što je autizam. 

 

Nakon ovog emotivnog odnosa, 2017. godine uplovila je u emotivni odnos sa rediteljem emisije Saturday Night Live Dejvom Makerijem, kome je 2020. rekla sudbonosno "da". Par je u martu 2021. dobila ćerku Luizu Džin, a glumica nije prekršila svoje pravilo da čuva svoju privatnost od sveta, pa je gotovo sve vreme trudnoće skrivala srećne vesti i nije kasnije pričala o svom porodičnom životu.

 

Ema Stoun
foto: Profimedia

 

  • Uloge

 

Tokom svoje karijere nagrađivana je brojnim nagradama, ali jedne od najvećih dostignuća glumice jesu Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu koje je dobila 2016. godine za ulogu Mie Dolan u filmu "La la lend". Pored ove Emu je šira javnost zavolela po ulozi Gven Stejsi koju je igrala u filmu "Čudesni Spajdermen" 2012. godine kao i u nastavku "Čudesni Spajdermen 2", 2014. godine. Pred ovih uloga, dosta nagrada i nominacija dobila je u filmovima "Devojka na lošem glasu", "Ta luda ljubav", "Služavke"...

 

 

 

makonda-tracker