tuga

NASLEDNIK SLAVNOG GLUMCA OTKRIO DETALJE NJEGOVE SMRTI: Šon Koneri je preminuo u SNU, bio je bolestan i slab!

2

Bio je u svom domu na Bahamima.

foto: SHUTTERSTOCK
foto: SHUTTERSTOCK

Škotski glumac i prvi tajni agent iz serijala o Džejmsu Bondu, Šon Koneri preminuo je juče u 90. godini života. Glumac je bio slab i bolestan, a preminuo je u snu, u svom domu na Bahamima, piše britanski San, što je potvrdio i njegov sin Džejson Koneri.

 

Ser Tomas Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u Edinburgu u siromašnoj radničkoj porodici. Već sa 15 godina izbačen je iz škole zbog "dobrog vladanja", nakon čega pristupa britanskoj ratnoj mornarici. Tu nastaju njegove prve tetovaže - "mama i tata" i "Škotska zauvek".

 

Zbog zdravstvenih problema napušta vojsku i počinje da se bavi bodi-bildingom. Da bi se izdržavao, raznosio je mleko, radio kao spasilac na bazenu, pozirao je nag studentima umetničke akademije, bio je model za kupaće gaćice, glancao je mrtvačke sanduke.

 

U svet filma ušao je 1951. godine debijem u pozorištu u Londonu, a već tri godine kasnije pojavljuje se i na televiziji. Prvu značajniju ulogu ostvario je uz Lanu Tarner u filmu "Drugo vreme, drugo mesto" 1958. godine, ali je i dalje bio relativno nepoznat. Sve se preokrenulo 1962. godine, kada je dobio ulogu tajnog agenta 007 u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga. Interesantno je da je pisac prilikom snimanja prvog filma o Džejmsu Bondu "Doktor No" rekao da Koneri uopšte ne liči na njegovog junaka. - Meni treba zapovednik Bond, a ne ogromni kaskader - smatrao je Fleming.

 

foto: Profimedia

Da Koneriju ipak pruži šansu, ubedila ga je devojka i muza Blanš Blekvel, koja je u glumcu videla harizmu svojstvenu tajnom agentu. Nije se pokajao. Nakon premijere filma i Ijan je stekao isti stav, a kasnije se izvinio glumcu zbog svojih sumnji tako što je u biografiju svog lika upisao škotsko poreklo. Nakon sedam filmova snimljenih o misterioznom špijunu, Koneri je odlučio da prestane da bude agent kako bi se posvetio drugim ulogama.

 

Ženio se dva puta, prvi put s Dajanom Silento, s njom ima sina Džejsona, koji je takođe glumac, a druga supruga mu je marokanska slikarka Mišel Rokenburn, s kojom je ostao zajedno do kraja svog života. Sa scene se povukao 2011, a živeo je na relaciji Bahami - Los Anđeles. Bio je član Nacionalne partije Škotske i zarekao se da će se vratiti u domovinu kada postane nezavisna.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker