tužno

DIVA HOLIVUDA VELIKE LJUBAVI IZGUBILA JE ZBOG OPAKIH BOLESTI: Život Meril Strip bio je pun patnji, ali je našla utehu

0

Meril je odgajana prilično konzervativno i po odluci roditelja pohađala je versku školu Bernars. Nakon toga odlazi na koledž, na odsek za glumu, gde je diplomirala 1971. godine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Puno ime jedne od najvećih glumica Holivuda glasi Meri Luiz Strip. Rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, u državi Nju Džersi. Njen otac Hari Vilijam bio je apotekar, a majka Meri likovni urednik.

 

Odrastala je uz dva mlađa brata, Dena i Harija, a prvi aplauz dobila je već kao dvanaestogodišnjakinja kada je na školskoj božićnoj predstavi na francuskom otpevala numeru Sveta noć. Meril je odgajana prilično konzervativno i po odluci roditelja pohađala je versku školu Bernars. Nakon toga odlazi na koledž, na odsek za glumu, gde je diplomirala 1971. godine.

 

Na prestižnom Jejlu, na katedri za umetnost, upisala je magistraturu, a studirala je sa svojom koleginicom Sigurni Viver. Ubrzo dobija uloge u nekoliko njujorških predstava, između ostalih i u Henriju Petom, Ukroćenoj goropadi i Meri za meru. Posle nastupa na daskama koje život znače, pojavljuje se na Brodveju u komediji Srećan kraj. Odluku da se posveti glumi učvrstila joj je starija koleginica Bet Dejvis, kojoj se Meril oduvek divila.

 

Kad je jednog jutra na početku karijere u poštanskom sandučiću našla pismo u kojem joj je legendarna heroina saopštila da je smatra svojom naslednicom, shvatila je da je na pravom putu. Početkom 1976. godine poželela je da igra i u filmovima, pa se ubrzo prijavila na kasting za blokbaster King Kong, ali bila je odbijena uz obrazloženje da kao glumica fizički nije dovoljno lepa za tu ulogu.

 

Međutim, to je nije obeshrabrilo i na sledećem kastingu dobija svoju prvu filmsku ulogu u drami Džulija. Sledeće godine dodeljena joj je sporedna rola u Oskarom nagrađenom ostvarenju Lovac na jelene i to zahvaljujući njenom vereniku Džonu Kazalu. U početku nije bila oduševljena ulogom, ali filmski kritičari imali su samo reči hvale za njenu glumu i odmah potom nominovana je za nagrade BAFTA, Zlatni globus i Oskar u kategoriji najbolje sporedne uloge. Uskoro je za rolu u televizijskom serijalu Holokaust dobila nagradu Emmy. Samo godinu dana posle toga osvojila je i prvog Oskara za ulogu supruge koja ostavlja muža i sina u hitu Kramer protiv Kramera. Krajem osamdesetih oprobala se i u komediji, u projektu rediteljke Suzan Sajldelman pod nazivom Đavolica. Tokom devedesetih Meril Strip pomno je birala likove kroz koje je pokazala sav svoj raskošni talent. Ipak, ulogom u filmu Mostovi okruga Medison reditelja Klinta Istvuda iz 1995. godine, osvojila je svet. Romantična priča u kojoj je kao supruga i majka prisiljena da bira između privrženosti porodici i strasti prema drugom muškarcu, oduševila je kritičare i publiku, a film je u bioskopima inkasirao 182 miliona dolara, čime je devetostruko premašio svoj budžet.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker