ispisao istoriju

NIJE SE SRAMIO NIJEDNOG POSLA, A ONDA JE PREKO NOĆI POSTAO SLAVNI AGENT 007: Život Šona Konerija i danas oduševljava!

0

Ženio je lepotice, zbog kojih su mu mušakarci širom sveta zavideli

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada je daleke 1962. izgovorio My name is Bond, James Bond ušao je u istoriju kao najpoznatiji tajni agent na svetu s dozvolom za ubijanje u službi Njenog Veličanstva. Postoje dve verzije događaja, kada je u pitanju Konerijev izbor za Džejmsa Bonda. Jedna je da su ga producenti Salcman i Brokoli pozvali na audiciju nakon što su ga slučajno videli kroz prozor “dok je koračao gipko kao panter, i odmah ga zarobili”. Iako je Koneri bio izuzetno bahat na audiciji, na kojoj se pojavio neuredan, u preširokim pantalonama i prevelikom džemperu, te odbio da pročita određeni tekst, dobio je ulogu. Među konkurentima je bio i glumac Dejvid Niven, koji je Flemingu navodno poslužio kao inspiracija za lik Bonda.

 

Druga verzija je da je Koneri ulogu dobio zahvaljujući glasovima čitaoca Daily Expressa, a u konkurenciji su bili Reks Harison, Trevor Hauard, Keri Grant i Rodžer Mur. Zanimljivo je da se Jan Fleming, tvorac lika legendarnog agenta, svim silama borio da Koneri ne bude izabran za ulogu. Smatrao ga je nedovoljno otmenim i premišićavim, ali je odlučujuću reč imala Flemingova supruga, tvrdeći da je upravo Koneri idealan Džejms Bond.

 

Nakon prvog filma iz serijala Dr. No, niko nije sumnjao u ispravnost izbora, a Fleming je čak u kasnijim romanima dodao da Bond ima škotske krvi. Usledili su, zatim, Iz Rusije s ljubavlju, Goldfinger, Operacija Grom, Samo dvaput se živi i Dijamanti su večni, u periodu od 1962. do 1971. godine.

 

Za ljubitelje Džejmsa Bonda širom sveta, samo je Šon Koneri pravi i jedini agent 007.

 

foto: Profimedia

Tomas Šon Koneri je rođen 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj edinburškoj četvrti u Škotskoj. Otac Džozef bio je vozač kamiona, a majka Eufamija Meklin sluškinja. Mali Tomas je od najranijeg detinjstva morao da zarađuje, te je radio kao dostavljač mleka za jednu funtu nedeljno.

 

Kao 13-godišnjak, nimalo zadovoljan načinom života, napušta školu i porodicu kako bi se prijavio u Britansku mornaricu, iz koje je otpušten posle tri godine zbog zdravstvenih problema. Danas ga na te dane podsećaju dve tetovaže na ruci, Mum and Dad i Scotland Forever.

 

Kako bi preživeo, počinje da radi različite poslove, bio je zidar, vozač kamiona, čuvar, slikarski model, maneken za kupaće kostime… Nakon što se sasvim slučajno priključio mornarskom horu u Londonu, počinju da ga zanimaju gluma i scenski nastup. Godine 1951. je debitovao u pozorištu u predstavi South Pacific.

 

Kao mladić strastveno se bavio bodi bildingom i dobio nadimak Big Tam. Pod imenom Tom Koneri učestvovao je na izboru Mister Universe 1953. godine i zauzeo treće mesto. Poslije tog sportskog uspjeha nastupio je u nekoliko pozorišnih predstava, te ostvario manje uloge u televizijskim filmovima i serijama. Godine 1968. s Lanom Tarner snima Another Time, Another Place, a naredne igra negativca u filmu Tarzanova najveća avantura. Iz tog razdoblja vredi spomenuti i epizodnu ulogu u filmu Najduži dan, s mnogobrojnim glumačkim zvezdama: Henri Fonda, Džon Vejn, Robert Mičam…

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker