izvršila samoubistvo u 47. godini

NJEN ŽIVOT OBELEŽILE SU BROJNE TRAUME, NASILJE JE TRPELA GODINAMA: Tragičan kraj glumice koju su obožavale GENERACIJE

0

Sve dok sebi nije oduzela život u četrdeset sedmoj godini, legendarna glumica pokušavala je da se izbori sa depresijom, alkoholizmom i narkomanijom od čega nije uspelo da je spase ni pet muževa

foto: Profimedia

Stavili bi ispred nje hranu, ali ona je morala da pokaže suzdržanost i da ne uzme ni zalogaj. Prepisali su joj niz lekova kako bi joj se ubrzao metabolizam, i kako bi duže ostajala budna, a preživljavala je i pipkanja, udvaranja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16. Tako tvrdi Gerald Klark, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala "nemojte misliti da svi nisu pokušavali". To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u, što je Luisa Majera nateralo na suze jer je tvrdio da je "zaljubljen u ovu zvezdu".

 

Sve su to ožiljci i traume koje su uticale i na njen privatni život. Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. Tokom prvog braka ostala je trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisilili su je na pobačaj koji je ostavio teške emocionalne ožiljke.


Kako je odrastala, tako su droga i različite vrste lekova postajali deo njene svakodnevnice, i to je bio početak njenog kraja. Uz to, prošla je nekoliko nervnih slomova zbog kojih je hospitalizovana, a nekoliko puta je pokušala i samoubistvo.

 

Njena ćerka ju je kasnije opisala kao "beskućnika bez dolara". Liza Mineli, njena najstarija kći, pomogla joj je s finansijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pevajući nekoliko puta nedeljno u prljavim barovima. Njena prevremena smrt dogodila se kad se predozirala barbituratima - kroz godine provedene u industriji razvila je zavisnost.

Uprkos svom tragičnom kraju, Los Angeles Times zabeležio je da je tvrdila kako je srećna samo tri meseca pre smrti, jer se udala za petog muža.

 

- Konačno, konačno - volim i voljena sam - rekla je zvezda.

 

Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je bar, ako joj je verovati, napokon pronašla ljubav. Umrla je sa 47 godina, a iza sebe je ostavila Lizu Minelli (iz drugog braka), Lornu i Joeyja Lufta (iz trećeg braka).

 

Sid Laft, holivudski producent i bivši suprug legendarne Džudi Garland, objavio je knjigu "Judy and I: My Life with Judy Garland" u kojoj je otkrio da je glumica bila zlostavljana tokom snimanja filma "Čarobnjak iz Oza".

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker