teška životna priča

TRAGEDIJE SU SE REĐALE JEDNA ZA DRUGOM: O slavnom glumcu danas priča CEO SVET, a ove detalje malo ko je ZNAO

3

Otkako je zbog svog fantastičnog "Džokera" postao dobitnik Zlatnog globusa, nema čoveka koji ne priča o Hoakinu Finiksu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Međutim, malo ko zna da su njegov život obeležile užasne porodične tragedije, odrastanje u kultu, traume, prosjačenje, zlostavljanje... zbog čega brojni filmski kritičari upravo i smatraju da ga prvilače problematični filmski karakteri poput ovog koji ga je vinuo do zvezda.

 

Hoakin Finiks odrastao je sa roditeljima, braćom i sestrom u kultu "Božja deca" koji je podsticao intimne odnose između odraslih i dece, kao i odnose među rođacima. Kada su njegovi roditelji shvatili da se kult zapravo ne bavi religioznim pitanjima već isključivo intimnim aktivnostima, napustili su kult i preselili se na Floridu.

 

Tada su promenili prezime u Finiks.

 

Inače, feniks je ptica koja je u egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće. Ona nakon životnog kruga izgori, a iz pepela nastane mladi feniks i tako su glumčevi roditelji želeli da odaju počast njihovom novom životu. Glumac koji je nakratko promenio ime u Lif (List) i dalje nije imao normalan život jer je s bratom Riverom (Reka) i sestrom Rejn (Kiša) morao da prosi na ulici. Nisu imali ni za hleb.

 

foto: Profimedia

Ipak, ubrzo ih je na toj istoj ulici primetio agent za talente koji im je dogovorio angažmane u reklamama i serijama. Hoakim je prvu veću ulogu dobio u seriji "The Riddle of Dyslexia" sa bratom Riverom, a nekoliko godina kasnije zajedno sa glumačkom legendom Stivom Martinom u hit filmu "Roditelj" oduševio svojom ulogom. Publika i kritičari su odlično reagovali na film koji je širom sveta prikupio zaradu od oko sto miliona, Hoakin je ubrzo proglašen dečijom zvezdom.

 

Svoj talenat na filmu ubrzo je pokazao i njegov brat glumeći mladog Indijanu Džounsa u istoimenom filmu. Ipak, njegov brat River je bio veća zvezda nakon što je odigrao mladog Indianu Džonsa u filmskom hitu. Osim toga bio je nominovan i za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u "Running on Empty". I Dok je River uživao u glumačkim uspesima, Hoakinu je "život pod reflektorima" postao pretežak. Odlučio je da pauzira od karijere i četiri godine je uživao u privatnosti.

 

foto: Profimedia

Za to vreme njegov brat River se uz glumu posvetio i muzici. Godine 1993. nastupao je u zloglasnom noćnom klubu "The Viper Room" u zapadnom delu Holivuda. Hoakim i sestra Rejn su bili tamo, a nitko nije znao da su Riveru, koji je bio poznat kao "veganski Džejms Din", dali piće od mešavina droga. U ranim jutarnjim satima on se predozirao i srušio na ulici, imao je grčeve koji su trajali pet minuta i tada je preminuo.

 

Dok je Rejn pokušavala da oživi Rivera, Hoakin je imao razgovor s operaterima Hitne pomoći koji je kasnije procureo u javnost.

 

- Ima napade, dođite ovamo, molim vas. Morate da dođete, molim vas jer on umire. Molim vas - rekao im je glumac.

 

Nakon bratovljeve smrti Finiks se ubrzo povukao iz javnosti, a i danas odbija da govori o toj tragediji.

 

- Blizu sam toga da prihvatim Riverovu smrt. Neću reći da razumem to, jer to je nešto što nikada neću moći da razumem. Jedino mogu da prihvatim njegovu smrt - rekao je u jednom trenutku.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker