teška borba

PSORIJAZA JOJ JE PREKRILA CELO LICE: Potresna ispovest Kim Kardašijan

1

Starleta se već osam godina bori sa psorijazom, a sada je progovorila i o tome kako ta borba izgleda.

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Kim Kardašijan (38) je o ovom autoimunom stanju govorila u rijalitiju Keeping Up With The Kardashians, ali je sada o tome mnogo detaljnije pisala u tekstu koji je podelila na sajtu Poosh, svoje sestre Kortni.

 

Ona je napisala da su se simptomi psorijaze prvi put pojavili kada je bila u dvadesetim, vratili su se još jači u tridesetim, a ove godine je njeno stanje "najgore ikada".

 

- Ranije ove godine je bilo užasno loše – psorijaza je prekrivala celo moje lice i veći deo tela - priznala je Kim, a uz to podelila i fotografije.

 

U dugom eseju koji je napisala, starleta je odlučila da "podeli borbu sa autoimunim stanjima psorijaze i psorijaznog artritisa, šta mi je pomoglo, a šta nije i kako sam promenila život otkako mi je ovo stanje dijagnostikovano".

 

Objasnila je i da se njena majka takođe borila sa psorijazom, ali je uspela da je zaleči UV zracima, što Kim nije pomoglo.

 

- Kada sam imala 25 godina, psorijaza mi se prvi put pojavila. Imala sam običnu prehladu, a kako je psorijaza autoimuno stanje, to je bio okidač. Pojavila se svuda po mom stomaku i nogama - otkrila je Kardašijanova i dodala da joj je tada kortizon pomogao i simptomi psorijaze se nisu pojavljivali narednih pet godina.

 

Ipak, ponovo su se javili kada je bila u ranim tridesetim.

 

1 / 7 Foto: Youtube Printscreen, vogue

 

- Tada nisam bila sigurna da li je to psorijaza. Bio je novembar, otvaranje naše DASH radnje u Njujorku. Nosila sam šljokičavu haljinu iz naše radnje na otvaranje i kada sam se vratila, sve me svrbelo.

 

Kim se nadala da je svrab zapravo samo osetljivost na materijal haljine, ali nije bilo tako.

 

- Nakon toga je bio Mejsonov prvi rođendan u Los Anđelesu, a moja mama je pogledala u moje noge i rekla da je to definitivno psorijaza.

 

I tada je, kaže, započela njena borba.

 

- U proteklih osam godina se borim sa tim, a na desnoj nozi na koži konstantno imam upalu.

 

Kim kaže i da je morala da nauči da živi sa tim, da su se zapaljenja povlačila tokom obe trudnoće, ali da su se simptomi ove godine vratili, zbog čega je imala užasne "pečate" po celom licu i većem delu tela.

 

- Imam tu jednu 'fleku' na desnoj nozi koja je najvidljivija. Više se stvarno ni ne trudim da je prikrijem. Ponekad se osećam kao da je to moja velika mana za koju svi znaju, pa zašto onda da je sakrivam? Posle toliko godina, zaista sam naučila da živim sa tim.

 

Starleta je otkrila i da je nedavno primetila znake artritisa.

 

- Jedne noći sam se probudila da idem u WC i fizički nisam mogla da uzmem telefon. Bilo mi je to čudno, ali pomislila sam da sam možda spavala na ruci ili da sam baš umorna, a ionako ne moram da uzmem telefon. Odmah sam opet zaspala. Ujutro i dalje nisam mogla da uzmem telefon. Tada sam se već uplašila – nisam mogla da uzmem ni četkicu za zube, ruke su me užasno bolele. Prethodnog dana sam vežbala i radila sam vežbe za ruke, pa sam pomislila da je to možda zbog vežbi.

 

 

Kim tada nije mislila da je to nešto ozbiljno jer se tokom dana stanje popravljalo, mogla je više da pomera ruke, ali je oseća bol iznutra – "osećala sam bol u kostima".

 

Dva dana kasnije otišla je kod lekara jer je posumnjala na reumatoidni artritis.

 

Znala sam da oseća bol u kostima, a nakon što sam malo guglala o simptomima, baš sam se uplašila.

 

Testovi na reumatoidni artritis i lupus su bili pozitivni, što ju je rasplakalo i osećala se potpuno izgubljeno.

 

- Tri dana kasnije sam ponovila rezultate i to su bila tri najduža dana u mom životu! Ispostavilo se da su rezultati bili lažno pozitivni i da nemam reumatoidni artritis ili lupus. Imam psorijazni artritis.

 

Starleta kaže da je i dalje ponekad boli i da je uplašena, ali da je srećna što zna dijagnozu jer je barem mogla da potraži terapiju koja će joj pomoći.

Kim je napisala i da je četiri meseca isprobavala sve prirodno – kreme, serume, pene, sve što možete da zamislite i sve mi je to dermatolog prepisao.

 

Takođe, osam nedelja je živela na soku od celera, a zatim je promenila režim ishrane i sada je vegetarijanka.

 

- Jako je važno smanjiti stres. S obzirom na to koliko stresa imam u životu, trudim se da uvek imam vremena za sebe, da se fokusiram i smanjim stres na minimum.

makonda-tracker