PREZGODNA

BILA JE KRALJICA SAN REMA I JEDNA OD NAJVEĆIH ITALIJANSKIH DIVA: Zapanjićete se kada vidite kako danas izgleda ANA OKSA!

1

Italijanska pevačica burne ljubavne prošlosti je i sada aktivna na sceni

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedna od najvećih italijanskih pevačkih diva Ana Oksa rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korene vuče iz Albanije, svoje ime i prezime Iliriana Hoxha prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

 

Muzikom je počela da se bavi vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina, kada je otpevala pesmu 'Fiorellin del Prato'. Bila je neobuzdana, mlada, provokativna i intrigantna, ali pre svega - drugačija. Zbog unikatnog, moćnog vokala i emocija koje unosi u svoje interpretacije, prozvali su je 'Glas i srce'.

 

- Oduvek sam želela da budem pevačica, a moji snovi su vrlo brzo postali stvarnost. Kao čertrnaestogodišnjakinja sam počela da nastupam u jednom baru u svom rodnom gradu Bariju, uz klavirsku pratnju maestra Sabina Skjanelija a ubrzo sam snimila i prvi singl. Tako da, za mene nije bilo dileme čime ću se u životu baviti – ispričala je ona u jednom intervjuu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @sanremohistory on

 

Tokom karijere zbog svojih erotično stilizovanih nastupa i zavidnih glasovnih potencijala postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Dve godine nakon svog prvog pojavljivanja u medijima, Ana je na Sanremu kao mlada pevačica koja obećava osvojila drugu nagradu pesmom 'Una Emozione da Poco'. Od tada nije prestala da niže hitove, a Sanremo je postao nezamisliv bez nje.

 

Svoju popularnost unovčila je 1988. godine kada je postala voditeljka najpopularnijeg nacionalnog televizijskog tv-shoua 'Fantastico' gde je pokazala zavidne glumačke i imitatorske talente.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nostomania.love on

 

Godinu dana kasnije osvojila je prvo mesto pesmom 'Ti Lascerò', a te je godine s numerom 'Avrei voluto' osvojila 56 bodova i završila na 9. mestu na Evroviziji predstavljajući Italiju, kad je jugoslovenska grupa Riva s pesmom 'Rock me' pobedila.

 

Deset godina kasnije, Ana Oksa je ponovo osvaja San Remo pesmom 'Senza pietà'. Zapažena je ostala i njena numera 'E Tutto un attimo' koja ja toliko zahtevna za pevanje da su se samo retki usudili da je obrade. Ana se na Sanremu pojavila i 2013. s pesmom 'La Mia Anima D'uomo'.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by be Italian ?? (@_be_italian) on

 

Uz svoj moćni glas, uvek se isticala i svojim ekstravagantnim izgledom. Svaki njen nastup pratio je i novi imidž koji bi posle mnogi kopirali. Početak 21. veka Oksi je doneo i privatno i profesionalno preobraženje. Albumom 'L'eterno movimento' okrenula se etno melosu svog zavičaja.

 

O njenom burnom ljubavnom životu i kako danas Ana izgleda saznajte na narednoj strani...

 

makonda-tracker