neverovatno i glamurozno

Razmere i veličanstvenost kuće su gotovo komični: Ovih 18 činjenica NISTE ZNALI o vili Đanija Versaćea

1

Raskošni raj slavnog pokojnog dizjanera je sada pretvoren u hotel koji svi žele da posete. Đani je kupio ovu vilu, renovirao i nakon 5. godina je ubijen ispred nje, a ovih 18 činjenica ostaviće vas bez daha.

Đani Versaće
Đani Versaćefoto: Profimedia

Vilu pod nazivom "Casa Casuarina", Versaće je kupio 1992. godine i posle obimnog i skupog renoviranja, učinio domom iz svojih snova, prenosi nam "ELLE".

 

U pitanju je kuća ispred koje je Versaće ustreljen 1997. godine, a u kojoj je nekada na raskošnim zabavama gostio princezu Dajanu i Madonu, između ostalih.

 

Trospratna vila je zapravo luksuzna privatna oaza u srcu South Beacha, koja je dugo predstavljala jednu od najskupljih nekretnina na tržištu dok nije pretvorena u "boutique" hotel.

 

Evo nekih interesantnih činjenica o nekadašnjem domu legendarnog Đanija:

 

1. Veličine 2.137 metara kvadratnih, vila ima 10 spavaćih soba, 11 kupatila i pet metara kvadratnih veliki bazen sa mozaikom na dnu, oivičen 24-karatnim zlatom.

 

2. U pitanju je jednina privatna rezidencija u tom vrlo popularnom području.

 

3. Versaće je kupio kuću izgrađenu 1930. godine, davne 1992. po ceni od 2,9 miliona dolara, kao i art deco hotel "The Revere", koji se nalazio odmah pored, za 4 miliona dolara, u nameri da od oba imanja napravi svoj mini raj na Zemlji.

 

4. Zaštitnici spomenika kulture borili su se za očuvanje hotela Revere, koji je izgrađen 1950. godine. To je bio prvi hotel koji je imao klima uređaj, ali i prva art deco građevina koja je porušena kada se zahutako razvoj South Beach-a.

 

5. Versaće je potrošio 33 miliona dolara na renoviranje, a onda organizovao niz glamuroznih žurki useljenja.

 

Vila
Vila foto: Profimedia

6. Dve godine posle Đanijeve smrti, vila je kupljena za 19 miliona dolara, bez nameštaja. Novi vlasnik Petar Loftin takođe je kupio i deo nameštaja koji je ostao u kući.

 

7. Bazen je navodno, po Versaćeovoj želji, napravljen u Italiji, a onda podeljen na delove i tako poslat u SAD, gde ga je tim od 75 osoba ponovo sastavio.

 

8. Vila sadrži više od 100 miliona italijanskih pločica, a jedan od mozaika je podelio dizajn sa ešarpom iz Đanijeve South Beach kolekcije.

 

9. "Casa Casuarina" izgrađena je po uzoru na Alcazar de Colon, palatu smeštenu u Santo Domingu koju je podigao sin Kristofera Kolumba.

 

10. Versaće je otkupio statute koje stoje pored bazena od francuskog dvorca iz šesnaestog veka.

 

11. Kružni mozaik na podu pored bazena navodno sadrži šifrovanu poruku.

 

Mozaik
Mozaikfoto: Profimedia

12. Jedna od spavaćih soba, pod imenom Papagajev apartman, posebno je dizajnirana za Đanijevu nećaku Alegru, koja je navodno bila opsednuta pticama.

 

13. Apartman u kome je Madona volela da odseda dizajniran je za Donatelu. U njemu se nalazi jedina kada u kući, jer Versaćeva sestra navodno ne voli tuš kabine.

 

14. U kući se nalazi mermerni toalet vredan 10.000 dolara, a u pitanju je jedan od samo tri slična koja postoje u svetu. Instalirao ga je prethodni vlasnik, Loftin.

 

15. Brus Veber je fotografisao Versaćevu kuću za "Vogue" 1993. godine. "Razmere i veličanstvenost kuće bili su gotovo komični", prisećao se urednih Hamisk Bovles.

 

Nastavak na sledećoj strani. 

makonda-tracker