Niko nije znao

Nakon 5 meseci teniserka otkrila potresnu istinu: Malo je falilo da umrem na porođaju

0

Serena Vilijams morala je da se porodi hitno, carkim rezom, jer su se tokom kontrakcija njeni otkucaji srca spustili na zabrinjavajuće nizak nivo...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Skoro pola godine otakako je rodila zdravu ćerkicu Aleksis Olimpiju, rešila je da progovori o svom problemu i važnosti dobre zdravstvene nege.

Svaka majka u celom svetu, nezavisno od rase ili porekla, zaslužuje zdravu trudnoću i porođaj", rekla je Serena.

Nakon carkog reza, iako je operacija dobro prošla, Serena se narednih šest dana borila sa plućnom embolijom, stanjem u kojem jedan ili više krvnih sudova blokiraju krvni ugrušci, prenosi Stil. Zbog toga je morala na još nekoliko operacija i preživela je čitav niz zdravstvenih problema!

Srećna sam što sam preživela. Prvo, moja rana od carskog reza se otvorila zbog jakog kašlja, koji je izazvala embolija. Ponovo su me operisali, a tada su lekari otkrili veliki hematom, usled oticanja krvnog ugruška u mom stomaku. Ponovo sam operisana, sproveden je zahtev koji sprečava da ugrušak ode u pluća. Kada sam napokon izašla iz bolnice, provela sam prvih šest nedelja u krevetu", ispričala je za "People" novopečena majka.

Teniserka je i dan danas veoma zahvalna lekarima na svemu.

Zahvalna sam što sam imala tako dobar medicinski tim. Oni tačno znaju kako treba da se postave u komplikovanim situacijama. Da nije bilo njihove profesionalnosti i dobre nege, danas ne bih bila ovde", tvrdi ona. "Mnoge porodilje imaju komplikacije poput mojih, ali često nemaju lekove, opremu i lekare koji bi ih spasili. Ako ne žele da se porode kod kuće, moraju dugo da putuju, što je u odmakloj trudnoći vrlo rizično. Čak i pre nego što donesu novi život na ovaj svet, sve karte su okrenute protiv njih", tužno je zaključila Serena.

Teniserka je citirala i podatak Unicefovog dečijeg fonda, koji kaže da čak 2,6 miliona novorođenčadi umre pre nego što se rodi, a čak 80 odsto tih života može da bude spašeno, samo uz pristupačnu lekarsku negu.

Svi znamo da postoji toliko jednostavno rešenje - mogućnost razgovora sa babicama, funkcionalne medicinske ustanove, čista voda, osnovni lekovi i dobra ishrana. Ipak, mi ne radimo sve što je do nas. Ne trudimo se da dovoljno pomognemo ženama u svetu", istakla je Serena.

Na kraju, ona je kao ambasador Unicefa pozvala svoje fanove da doniraju novac, koliko su u mogućnosti, fondu za decu i drugim organizacijama, da se odgovorne institucije i medicinsko osoblje podstakne da da sve od sebe i spasi ove dragocene živote.

Svi zajedno možemo da napravimo ovu promenu. Zajedno, mi možemo da budemo promena", poručila je teniserka Serena Vilijams.

 

foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker