Povrh jezera

Slavna glumica neprepoznatljiva: Rečeno mi je da ću ovim putem najviše zasijati...

0

Prošle su četiri godine otkad je kriminalistička drama rediteljke Džejn Kempion, "Povrh jezera" (Top of the Lake) osvojila svetsku publiku svojom pomalo uznemirujućom pričom o nestaloj devojčici iz novozelandske zabiti. Serija je uznemirila duhove, gledaoci su se napokon uverili u neizmerni talenat glumice Elizabet Mos, a sada se vraća pojačana sa dva velika glumačka imena - Nikol Kidman i Gvendolin Kristi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nakon četiri godine pauze i izuzetno uspešne prve sezone, na male ekrane se u velikom sjaju vratila kriminalistička drama "Povrh jezera: Kineskinja" (Top of the Lake: China Girl). Osim intrigantne priče, druga sezona donosi i jedno zvezdano pojačanje.

 

Oskarovka Nikol Kidman se pridružila seriji kao Džulija, usvojiteljka devojčice Meri, koja je biološka ćerka detektivke Rejčel Grifin. Uloga je napisana specijalno za Nikol Kidman, a jednu od najlepših žena na svetu u novoj ulozi možete da vidite bez šminke i zlatnih uvojaka. Sedokosoj i pegavoj Kidman koja otelotvoruje neurotičnu usvojiteljku i tek otkrivenu lezbejku, uloga neverovatno pristaje jer prikazuje njen talenat u najsirovijem izdanju.

Džejn mi je rekla - želim da igraš ovaj lik. To je uloga u kojoj ćeš najviše zasijati", otkrila je Kidmanova o tome kako je dobila ulogu.

Iako su gledaoci nedavno imali priliku da gledaju Kidmanovu u Oskarom nagrađenom filmu "Lav" (Lion) u kom takođe glumi usvojiteljku malog indijskog dečaka, ovo je dijametralno suprotna uloga koja hrabro stupa na mračnu teritoriju ljudske psihe. Kompleksnost ove uloge najviše se podudara sa njenom hvaljenom ulogom u Nevinim lažima (Big Little Lies) za koju je bila nominovana za nagradu Emi.

 

Zanimljivo je napomenuti da je "Povrh jezera" jedina serija osim "Tvin Piks" koja je imala svoju specijalnu premijeru na filmskom festivalu u Kanu, ali i to da su dve mega talentovane žene (Kempionova i Kidmanova) već sarađivale. 1996. godine je Džejn Kempion režirala film "Portret dame" prema romanu Henrija Džejmsa, a Kidmanova je uz Džona Malkoviča glumila glavnu ulogu, Izabel Arčer.

 

Ali dve žene su veoma bliske i u privatnom životu jer je Kidmanova kuma ćerki Kempionove, Alis Englert, koja u "Povrh jezera" glumi Nikolinu usvojenu ćerku Meri. Možda vam ovo izgleda kao začarani krug privatnih i poslovnih prijateljstava i saradnji, ali lepo je videti talentovanu ženu poput Nikol Kidman u izazovnim ulogama gde pažnja nije usmerena na izgled, nego na duboku psihološku karakterizaciju likova.

foto: Promo

Nove epizode Zlatnim globusom nagrađene serije možete da pratite na Pickboxu od 18. septembra.

makonda-tracker