Sandra Lalatović: Soba s pogledom na uspomene

2
Nekadašnja voditeljka kviza Najslabija karika Sandra Lalatović-Čerin, koja se na male ekrane vraća emisijom Paparaco potera na TV Pink, pre tri i po godine otvorila nam je vrata svog devojačkog doma u beogradskom naselju Medaković

Poznata voditeljka BK televizije, od čijih beskrupuloznih komentara i opaski strahuju svi takmičari kviza Najslabija karika, privatno je prijatna, vedra i uvek spremna za šalu, čak i na sopstveni račun. Kad se umori od uloge TV opasnice, ova dvadesetosmogodišnjakinja mir i opuštanje pronalazi u krugu porodice sa majkom Svetlanom, ocem Urošem i sestrom Natašom. Zgrada u beogradskom naselju Medaković, u kojoj s porodicom uživa u toplini doma i dugim noćnim razgovorima, okružena je gustom borovom šumom čiji se miris lagano, na radost domaćina, uvlači kroz poluotvorene prozore prostranog doma. Svaki kutak ovog prijatnog ambijenta zrači orginalnošću, a Lalatovići su ponosni što su vešto i bez pomoći arhitekte uspeli da usklade predmete koji bude uspomene na davno minule dane i potpuno nove moderne detalje.

- U stanu provodim onoliko vremena koliko mi to obaveze dozvoljavaju. Svi smo veoma zauzeti, pa u toku nedelje retko imamo mogućnosti za neke posebne porodične rituale, ali zato svako ima tačno određena zaduženja. Nedelja je dan za okupljanja, a veče idealna prilika za najrazličitije priče.

Enterijer od sto pedeset kvadrata, okupan svetlošću, podeljen je u dve savršeno uklopljene celine. Deo u kojem su smeštene spavaće sobe potpuno je odvojen, dok kuhinja, trpezarija i dnevni boravak čine jedinstveni prostor. Zahvaljujući domišljatosti domaćina i odličnom rasporedu odaja, stvara se utisak da je stan daleko prostraniji. Na belim zidovima nema mnogo slika, pa zato lepota svake od njih dolazi do punog izražaja. Nameštaj je modernog dizajna, jednostavan, ali zanimljiv. Interesantne police, šareni tepisi na savršeno izglancanom parketu i negovano cveće upotpunjuju ovaj elegantan i opuštajući prostor u kojem nema ničeg suvišnog. Zbog toga ne čudi što je to Sandrina skrivena oaza u kojoj se relaksira i sakuplja snagu za svaki sledeći radni dan.

- Ovo je moje tajno skrovište, zato sam se trudila da ga sredim po sopstvenom ukusu. Kupujem strane i domaće časopise o uređenju enterijera. Volim kombinaciju starih i novih stilova, ali taj spoj treba da bude dobro osmišljen. Svima nam je bila želja da u domu stvorimo toplu i veselu atmosferu, a najbitnije da u njemu bude mnogo prirodnog svetla. Ne volim ništa napadno, što bode oči. Volim jednostavnost, jer ona za mene znači eleganciju. Ružno mi je kada neko ima stilski nameštaj koji nije funkcionalan. Ako je neka fotelja nefunkcionalna, šta vredi što je lepa. Neću da se osećam kao da sam u muzeju i da nigde ne mogu da se zavalim i uživam. Kod nas je uvek opuštena atmosfera. Prijaju nam ležerni porodični skupovi i prisni razgovori, koji mogu da potraju do duboko u noć. Neretko zajedno pogledamo i neki dobar film.

Starinski zidni sat budi slatka sećanja na detinjstvo pa ga, iako ne radi, Sandra čuva na počasnom mestu u dnevnom boravku.

- To je poklon od bake i deke i vrlo je star. Kao mala nikada nisam htela da jedem, pa su se svi trudili da me na razne načine animiraju, posebno njih dvoje. Oni su bili u stanju da milion puta naviju taj časovnik, koji bi besumučno zvonio i kod mene izazivao oduševljenje. Zanimajući se tako satima, uvek naduvenih obraza od klope, prebacivala sam zalogaj s jedne na drugu stranu usta. Na kraju, moj ljubimac se pokvario, pa danas predstavlja samo dragu uspomenu. Ipak, nikome još nije palo na pamet da ga se reši.

Kuhinja je mesto gde glavnu reč vode dame, one su izabrale i mornarskoplavu boju elemenata. Na visokoj polici su bočice sa mirišljavim začinima, koji su glavni sastojak neprevaziđenih gurmanluka Sandrine mame. Tu su i porculanski tanjiri i posude, a plavokosa voditeljka posebno je ponosna na šolje za kafu.

- Omiljene su mi one velike. Prvu jutarnju kafu uvek ispijam iz ogromne šolje za kafu. Verujem da će mi taj ritual osigurati uspešan dan.

Kad god su se vraćale s putovanja, iz ma kog kraja sveta, Sandra i Nataša su u torbama i koferima, pored garderobe i šminke, nalazile mesta i za predmete kojima oplemenjuju porodično gnezdo. Najdraži detalj u kuhinji čine Natašine keramičke kravice čiji izrazi lica svim gostima, ali i ukućanima koji su na njih navikli, uvek izmame osmeh.

- S obzirom na to da se kuhinja nalazi na putu između dnevne i spavaćih soba, u njoj se nekako uvek srećemo. Plavu boju su izabrale mama i sestra. Za pripremu hrane, i pored brojnih poslovnih obaveza, uglavnom je zadužena mama. Trudim se da joj maksimalno pomognem i preuzmem deo posla. Nataša se uglavnom izvlači. U tome joj pomažu roditelji koji ističu da je njen glavni zadatak učenje. Naravno, ne propuštaju da pomenu da se u njenim godinama ni sama nisam mogla pohvaliti veštinom baratanja varjačom. Inače sam specijalista za palačinke, pa je to poslastica koju najčešće pripremam. Kad dođe vreme za degustaciju, selimo se za trpezarijski sto.

Stone lampe i ukrasne sveće veoma su bitni elementi ovog toplog ušuškanog enterijera, gde se vodilo računa o svakom pa i najsitnijem detalju. Porodične fotografije u neobičnim ramovima ispunjavaju svaki ugao i bude drage uspomene.

- Gde god mogu, ja tu stavljam fotografije meni dragih osoba, one me vraćaju u prošlost i asociraju na neke lepe događaje koje ne želim da zaboravim. Trudim se da za svaku odaberem odgovarajući ram. Obožavam lampe i volim da uveče upalim mirišljave sveće. Osvetljenje je veoma bitno. Postoji čitava nauka o tome. Lusteri mi najčešće služe kao dekoracija, retko ih uključujem, jer je bez njih intimnije.

Kad želi da predahne i zaboravi sve probleme, Sandra se povlači u  tišinu sopstvene sobe prepune uspomena, u kojoj je milion sitnica i suvenira sa raznih putovanja. Posebnu pažnju privlače činije ispunjene suvim cvećem, skarabej i figura egipatske mačke.

- Uloga mačke u religiji, mitologiji i svakodnevnom životu Egipćana bila je ogromna. O tome svedoči način na koji su odgajane, ali i to koliko su poštovane. Obožavali su ih kao bogove i negovali kao kućne ljubimce. Bile su zaštićene zakonom, a posle smrti balzamovane i oplakivane. Zato mi je ova moja veoma draga. Moja soba je moj tajni zamak, kako je ja u šali često zovem. Odmaram se u krevetu, uz brdo kaseta i knjiga. One su mi najveće bogatstvo jer nijedno tehničko dostignuće ne može da zameni ljudsku misao. Obožavam da jedem u krevetu, a da bi ugođaj bio potpun, nabavila sam gomilu jastučića.

Tu su i mnogobrojne video kasete i najrazličitiji muzički diskovi.

- Pravi sam filmofil. Pre nego što sam postala voditelj, radila sam kao prevodilac filmova. Muzika mi je fetiš i zauzima počasno drugo mesto na spisku stvari za relaksaciju. Uvek sam bila najsrećnija kada posle putovanja, uz najdraže pesme, u svojoj sobi sumiram utiske.

Kao i većina ljudi rođenih u znaku Device, Sandra ne trpi nered i nikad ne pravi haos po kući. Kod nje je sve sređeno pod konac, a ako stvari slučajno izmaknu kontroli, u pomoć joj priskače sestra Nataša.

- Ona je još gora od mene. Istina, ima više vremena. Kod nje je svaka sitnica na svom mestu. Osim toga, ona mi je najstroži kritičar. Često mi daje savete oko izgleda, bilo da se radi o TV nastupima ili privatno. Kritikuje me bez dlake na jeziku. Jasno i glasno mi kaže šta je dobro, a šta bi trebalo da popravim - radi mi isto što i ja takmičarima u kvizu. I nad popom ima pop.

Lalatovići su posebno ponosni na cveće koje krasi terasu.

- Nju nazivamo svojim vrtom i posvećujemo joj posebnu pažnju. Čim otopli iznosimo sto, stolice i bacamo se na posao oko biljaka. Svake sezone kupimo neku novu. One su naši kućni ljubimci, izvor pozitivne energije.

 

Bojana Ostojić

 

Tekst je objavljen u 31. broju magazina Story, 25. aprila 2006. godine.

makonda-tracker