Goca i Ivan Marinković: Dupleks u kojem je uvek praznik

6
Bračni par Goca i Ivan Marinković u aprilu 2007. godine se uselio u svoj novi stan na dva nivoa u beogradskom naselju Mirijevo, a samo dva meseca kasnije rodila se njihova ćerkica Lena, čijim su potrebama podredili uređenje enterijera

Uoči novogodišnjih praznika pre tri godine, bračni par Goca i Ivan Marinković ugostili su nas u svom tada novom stanu u naselju Mirijevo.

Mnogo pre nego što su počeli pripreme za najluđu novogodišnju noć, bračni par Goca i Ivan Marinković ukrasili su svoj novi dom dobrim raspoloženjem i vedrinom. Njihova ljubav i posvećenost sedmomesečnoj ćerkici Leni isijava jačim sjajem nego praznična jelka, koja obmotana lampionima dominira dnevnim boravkom. Onog trenutka kada su izabrali jedno drugo za zajednički život, tridesettrogodišnja pevačica i njen pet godina mlađi suprug počeli su da kuju planove o toplom domu, u kojem će osnovati porodicu, a nešto pre nego što je na svet došla njihova mezimica, otpočeli su useljenje u novi dupleks u Mirijevu, u kojem uživaju već devet meseci.

- Oduvek sam volela stanove na dva nivoa. Ovaj stambeni prostor dopao nam se na prvi pogled, pa smo i pre nego što je bio završen počeli da osmišljavamo kako ćemo ga urediti - iskrena je Goca, koja se priseća kako je kao trudnica birala nameštaj za prostor iz snova.

Dok je Ivan odrastao u Dalmatinskoj ulici, Goca je svoje detinjstvo provela na Novom Beogradu. Sa osamostaljenjem počeli su i njeni podstanarski dani, koje je jedno vreme delila sa budućim suprugom.

- Prvih šest meseci veze proveli smo u garsonjeri u centru prestonice, a kada sam saznala da sam ostala u drugom stanju, rešili smo da taj mali stan na petom spratu zgrade bez lifta zamenimo za veći sa centralnim grejanjem, pa smo se preselili na Novi Beograd. Još tada smo planirali da kupimo stan. Tokom moje trudnoće, podigli smo kredit i sebi obezbedili sopstveni krov nad glavom. Vazduh je ovde veoma čist, a sa naše terase se proteže pogled na ergelu konja u starom kantri stilu, gde ću, čim poraste, Lenu voditi na jahanje - kaže Goca, vidno zadovoljna novom lokacijom.

- Kad smo tražili stan, centar grada smo odmah izbacili iz konkurencije. Želeli smo veću kvadraturu na periferiji, gde bismo imali i adekvatan parking za automobil. Nakon što smo za dva meseca obišli nekoliko naselja, među kojima su Vidikovac, Miljakovac, Bežanijska kosa... i umalo odustali od kupovine, ponuđen nam je ovaj prostor. Iako je na trećem spratu zgrade bez lifta, nismo se dvoumili - seća se Ivan.

U ovaj stan od šezdeset šest kvadrata, koji kao da je građen po njihovoj meri, bračni par se zaljubio na prvi pogled, a to im je pomoglo i pri odabiru nameštaja. Svaki komad moderno oblikovanog drveta, savršeno se uklopio u prostorije.

- Postali smo pravi veterani u traženju nameštaja - duhovita je Goca. - Mesecima smo obilazili razne salone i shvatili da je sve što se nama dopada preskupo, pa smo se odlučili za kompromisno rešenje. Pozajmili smo nekoliko ideja i uputili se kod majstora koji nam je izradio gotovo sav nameštaj. Dosta toga je napravio Gema, rođeni brat moje prijateljice Irene Grahovac, a njegovih ruku delo je i polica kojom smo odvojili kuhinju od trpezarijskog dela.

Razmišljajući racionalno i praktično, Marinkovići su osmislili svaki detalj u svom stanu, koji nije samo funkcionalan, već i zanimljiv. Dok se u dnevnom boravku uz ugaonu garnituru odlično uklopio nizak stočić koji ispod svoje površine krije četiri taburea, u spavaćoj sobi je ogroman francuski ležaj u čije su postolje ugrađene police za knjige. Nju za sada mladi roditelji dele sa ćerkicom, čiji je kutak opremljen u žutim nijansama i ukrašen likovima princeza iz crtanih filmova.

- U celom stanu dominira kombinacija tamnobraon boje nameštaja i bele, u koju su okrečeni zidovi. Mada smo razmišljali da ih obojimo u neku drugu nijansu, jedan prijatelj koji se bavi molerajem savetovao nas je da sačekamo nekoliko godina. I u pravu je, jer kad Lena prohoda, neminovno će ih ručicama isprljati - objašnjava Goca.

Prostranstvo dnevnog boravka umanjeno je za onaj deo koji zauzimaju bebina velika stolica za hranjenje i ogradica ispunjena najrazličitijim igračkama u kojoj se Lena nerado igra, pošto najviše voli da je mama i tata drže u rukama. Na jedan zid dnevne sobe Marinkovići su počeli da stavljaju porodične fotografije, a ideja im je da ga čitavog ukrase na taj način.

- Tu je i polica Stradivarijus u obliku violončela, koju smo dobili od prijatelja Mateje i Alena kao svadbeni poklon. Bila je umotana u neku ćebad, pa smo prilikom otvaranja mislili da se neko šali s nama, ali nas je oduševila. Kad Lena bude prohodala i sklonimo njenu ogradicu koja se sada nalazi ispod police, tu će doći neka starinska komoda. Za svadbu smo dobili i mnogo slika, a posebno nam je draga ona sa imenom Poljubac, dar naših prijatelja Rokija i Vesne. Kad je malo bolje pogledam, te usne podsećaju na Ivanove i moje - kaže poznata pevačica.

Jedanaest drvenih stepenika vodi na drugi nivo stana, na kojem je uz prostrani garderober i veliki plakar, a naspram televizora smeštena je velika bela fotelja. Za sada, ovaj prostor takođe ima funkciju dnevnog boravka, ali domaćini imaju drugačije planove.

- Kada Lena dobije brata ili sestru, naša spavaća soba u prizemlju sigurno će biti dečja, a Ivan i ja ćemo se preseliti gore. Kasnije, kad deca porastu, ako žele, dobiće sprat za sebe - priča Marinkovićeva. 

Tročlana porodica uživa u svakom zajedničkom trenutku, ali ih podjednako srećnim čine i gosti koji često dolaze u njihov dom.

- Čim okupamo i uspavamo Lenu, možemo da sedimo dokle hoćemo, jer joj ne smetaju galama i muzika. Devetog januara prvi put ćemo obeležiti slavu Sveti Stevan u novom stanu i već se radujemo gostima – kaže Ivan.

Četvrti član porodice Marinković je mačak Dragiša, kojeg Goca ima već pet godina.

- Čim ga vidi, Lena ga odmah hvata za rep i jako vuče, ali uprkos tome, on je prema njoj veoma nežan. Nakon porođaja plašila sam se kako će se ponašati prema bebi, ali je Dragiša na sreću brzo shvatio da nam je ona najvažnija, pa gotovo uvek spava kod njenih nožica. Međutim, kad ona zaplače, mačak brže bolje beži iz sobe, jer ga galama nervira. Naša zgrada je pravi mali inkubator, jer su samo na našem spratu tri bebe, a u zgradi od dvadeset tri stana ima petnaestoro male dece - kroz smeh završava šarmantna mama.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u magazinu Story, u dvobroju 119/120, 31.12.2007. godine.

makonda-tracker